News55

Pensionsbolag prisas dubbelt

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2018

Storslam för Skandia när pensionsrådgivaren Söderberg & Partners korar årets bästa pensionsbolag.

ANNONS
ANNONS

Skandia får ta emot pris både för bästa livförsäkringsbolag och för bästa fondförsäkringsbolag 2017. Motiveringen är att Skandia bland annat levererar en bra avkastning, har ökat försprånget till sina konkurrenter och ligger i framkant när det kommer till hållbarhetsarbete.

–Jag tror vi har flest Svanenmärkta fonder av alla och det här visar också att den utvärdering av externa förvaltare som vi gör håller hög klass, säger Skandias sparekonom Mattias Munter.

Han tillägger att livbolaget är väl positionerat för en eventuell börsnedgång och har placerat var tredje krona i annat än börsnoterade värdepapper.

För andra året i rad tar det amerikanska fondbolaget Vanguard hem priset för årets fondbolag. Vanguard har en hög andel fonder som får grönt betyg, enlig den trafikljusmodell som Söderberg & Partners arbetat fram. Grönt betyg innebär bland annat att kostnaderna i produkten anses rimliga.

Priset för årets hållbara aktör går till Swedbank Robur som anses agera ansvarsfullt som ägare i valberedningar och i styrelserummen. Fondbolaget sitter så många som 88 valberedningar och förstår, enligt Söderberg & Partners vikten av att ”som stor och stark aktör även vara snäll”.

–Vi känner oss som Bamse. Vi har ett stor ansvar för att ta ansvar för andelsägarnas framtid och även för planetens framtid, säger Swedbanks hållbarhetschef Eva Axelsson.

 

Gustaf Rentzhog, vd Söderberg & Partners. Foto: Karolina Palutko Macéus

ANNONS

Men frågan är om det är det institutionella kapitalet, det som ofta kallas det ansiktslösa kapitalet, som ska bestämma med och över våra pengar.

Enligt Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog har det skett en maktförskjutning som alla vi sparare behöver fundera över och göra något åt. Makten har nämligen byggts upp av summan av alla våra sparade pengar.

–I pensionsbolagen ligger över 2 700 miljarder kronor. Med de pengarna styrs våra börsbolag. Man tänker inte på det här som makt utan bara som sparande, men människor måste förstå att det är makt och ta kontroll över den, säger Gustaf Rentzhog.

Han påpekar att det är första gången i historien som vanliga människor har så mycket ekonomiska makt tillsammans. Frågan är vad vi vill göra med den?

En undersökning som pensionsrådgivaren låtit göra visar att var fjärde sparare är beredd att avstå en del avkastning mot att sparpengarna placeras i företag som betalar skatt i Sverige eller i företag som främjar svenska jobb. Men bara 1 procent av förvaltarna tänker på jobben i Sverige i sin förvaltning av pengarna

– Det är ett stort gap idag mellan vad finansindustrin gör och vad spararna vill ha. Det här behöver vi ändra på, slår Gustaf Rentzhog fast.

*Trafikljusrapporten som kommer ut årligen är tänkt att hjälpa sparare att hitta rätt i produktdjungeln. Omkring 4800 fonder och 23 pensionsbolag har analyserats.

LÄS ÄVEN:

ANNONS



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS