News55

Pensionsmiljarder försvann – granskning inleds

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 maj 2023Publicerad: 04 maj 2023

Finansinspektionen inleder en granskning av pensionsbolaget Alectas riskhantering efter miljardförlusterna i tre krisande banker i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Syftet med undersökningen är att granska om Alecta har efterlevt externa och interna regler med utgångspunkt i investeringarna i Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank,” skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Totalt har Alecta förlorat ungefär 20 miljarder av pensionsspararnas pengar genom sina investeringar i de tre regionala amerikanska bankerna.

”Vi har full respekt för att Finansinspektionen inleder denna undersökning som en del av deras uppdrag, och Alecta kommer naturligtvis att samarbeta fullt ut med myndigheten”, skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i en kommentar till DI.

Två av bankerna – Silicon Valley Bank och Signature Bank – gick omkull i mars. Det inledde en våg av oro för finansiella problem i banksektorn i både Europa och USA.

När det gäller den tredje banken – First Republic Bank – sålde Alecta av hela sitt innehav med en förlust på 7,6 miljarder kronor.

I april meddelades att Alectas vd Magnus Billing fick sparken med omedelbar verkan efter de misslyckade investeringarna. Även aktiechefen Liselott Ledin har fått gå.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS