Ytterligare ett bolag har polisanmälts av Pensionsmyndigheten som upptäckt att fonder har flyttats runt, utan kunders vetskap. Nu höjs säkerheten med ett steg. – Utöver att identifiera sig kommer vi även be personer signera själva fondbytet, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.
Mest läst i kategorin
För en vecka sedan anmäldes ett bolag för att via telefon, förmått personer att legitimera sig på Pensionsmyndigheten.
LÄS MER: Varning för pensionsbluffen
Ber kunden logga in med bank-id
– Säljaren har bett kunden logga in med bank-id och när det skett så har säljaren loggats in, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.
Sedan har bolaget placerat om pensionspengarna utan kundens vetskap.
LÄS MER: Ny bedrägeriform – låtsas vara från Pensionsmyndigheten
Totalt 3 300 förflyttningar
– Vi kan se att det skett 2 200 fondbyten via bolaget och 1 100 fondbyten via ytterligare ett bolag, säger Max Hellström, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.
Det innebär att det är två bolag som på kort tid har polisanmälts. Genom att granska IP-adresser har Pensionsmyndigheten sett dubbla inloggningar i pensionssystemet. Pensionspengarna har flyttats till andra fonder som företaget sedan sålt.
Nya krav för fondbyte
Nu skärper Pensionsmyndigheten kraven för fondbyten online. På så sätt kan kunden bli medveten om att någon har försökt flytta på fonderna.
– Nu kommer vi be kunden att både identifiera sig vid inloggning samt att signera fondbyten, säger Mikael Westberg.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.
Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.