News55

Polisen varnar för seriebrott mot äldre

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2017

Brotten mot äldre ökar allt mer och i Halland talar polisen numera om seriebrottslighet efter den senaste tidens larm om äldrebedragare som lurar sig in i äldres bostäder och stjäl värdesaker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den våg av brottslighet mot äldre som har drabbat Halland den senaste tiden oroar polisen i länet, det rapporterar Expressen.

Oftast är det äldre kvinnor som drabbas och tillvägagångssätten ser relativt lika ut, enligt polisen. Den äldre får ett telefonsamtal från en okänd person som därefter kommer hem till den äldre och vill komma in i bostaden. Det kan handla om att brottslingen vill låna papper och penna, utger sig för att vara hantverkare eller säger sig ha fått i uppdrag att reparera något i bostaden. Den äldre släpper in personen som underhåller sitt offer och samtidigt passar en medhjälpare på att ta sig in i bostaden och stjäla värdesaker.

– Tyvärr far gamla människor illa, många blir skakade och detta kan påverka deras livskvalitet mycket illa, säger Jan Westerberg, polis på brottssamordningen Halland, till Expressen.

Polisen i Halland misstänker att det kan röra sig om en liga som förflyttar sig runt i landet och begår brott.

– Vi hade fyra brott i fredags men misstänker att det finns fler och ett visst mörkertal. De som begår brotten gör så klart en orientering innan över var de äldre människorna bor. De misstänkta ringer före, och många lägger nog bara på luren. Då anmäls det ofta inte, säger Jan Westerberg.

Polisen arbetar nu med att inhämta information och har utökat sitt samarbete med andra områden för att kunna upptäcka eventuella samband.

Samtidigt kan det finnas svårigheter med att utreda brott mot äldre, inte minst när den som blivit utsatt ska lämna signalement, berättar Jan Westerberg.

– Ibland är det kärvt när det bara finns ett signalement. Äldre personer kanske inte ser samma saker, det är inte lika lätt att var skärpt när man över 90. Men samtidigt är detta är personer som bor själva, de har intellektet i behåll och vi har fått bra uppgifter, avslutar Jan Westerberg.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS