News55

Privatekonom: "Ser två förlorargrupper"

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 08 feb. 2024

Många kommer att få det bättre ekonomiskt under 2024. Men inte alla. Privatkonomen Arturo Arques pekar ut två förlorargrupper.

ANNONS
ANNONS

De två senaste åren har det ekonomiska läget slagit hårt mot många svenskar. 2024 kan vara året då ekonomin vänder för hushållen. Men det gäller inte alla grupper, framgår av en ny rapport från Swedbank och Sparbankerna, rapporterar Nyhetsmorgon i TV4.

Man har bland annat tittat på hur aviserade skattesänkningar och förväntade löneökningar kommer att påverka för de tre vanligaste yrkena i Sverige  – undersköterskor, grundskolelärare och butikssäljare.

Samtliga kommer att få mer pengarna i plånboken och köpkraften kommer att öka. Som exempel nämns i rapporten att den grundskolelärare i genomsnitt kommer att få 541 kronor extra varje månad.

– Men, och det är ett viktigt men, olika familjer har olika utgifter. Är du ensamstående med två, tre barn och bor i en storstad med höga bostadspriser, då har du en massa kostnader, säger Arturo Arques, privatekonom vid Swedbank, i Nyhetsmorgon.

Gäller inte alla

Enligt Matpriskollens senaste siffror kommer dock de svenska matpriserna att stiga igen. Det, tillsammans med boendekostnaden tar en stor del av hushållens budget.

– Vi ser två förlorargrupper skulle jag säga. Många kommer få det bättre men inte alla. Några som förmodligen inte kommer få det bättre i år är tvåbarnsfamiljen i villa som har mycket lån och stora matkostnader, säger privatekonomen i Nyhetsmorgon i TV4 och forsätter:

– Enligt våra beräkningar kommer det här i slutändan betyda 1 600 kronor mindre i månaden.

ANNONS

Tuff inledning

Rapporten uppger man även att arbetslösa kommer att tappa omkring 800 kronor i månaden, jämfört med förra året, när man också tar hänsyn till fasta kostnader.

– Inledningen på året kommer att vara tuff för alla. Vi har ett högre kostnadsläge än vad vi hade för ett år sedan men succesivt, i takt med inflationen sjunker och vi får effekt av inkomstökningarna, hoppas och tror vi att folk kommer ha det bättre, säger Arturo Arques.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS