News55

PRO om nya budgeten: "En djup besvikelse"

Artikelbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) med budgetluntan som är "tyngre än ett nyfött barn".
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 sep. 2016

Sveriges pensionärer är de som förlorar efter att budgeten för 2017 presenterades i riksdagshuset idag. I alla fall enligt Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation (PRO). ”Vi är djupt besvikna”, säger hon till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omgiven av journalister gick idag finansminister Magdalena Andersson den traditionella budgetpromenaden till riksdagshuset där budgeten för 2017 presenterades.

Och för landets pensionärer blev slutresultatet lite av en besvikelse, menar Christina Tallberg vid PRO. Inte mycket har gjorts för att påverka gruppens redan svaga ekonomi. Den största invändningen är att bostadstillägget för pensionärer inte höjs, säger hon.

      LÄS MER: Snart kan pensionsåldern höjas

“Vi är djupt besvikna”

– Enligt oss är det bästa sättet att hjälpa majoriteten av landets mest fattiga pensionärer just att höja bostadstillägget. Detta har vi och flera andra påpekat för beslutsfattarna. Och därför är vi nu djupt besvikna över att inget har gjorts för att förändra det.

Dagens bostadstillägg ger ersättning för en boendekostnad på högst 5 000 kronor i månaden, ett tak som legat fast sedan 2007, men både hyror och priser för bostadsrätter har stigit och bostadstillägget räcker inte för att täcka de ökande bostadskostnaderna, menar Christina Tallberg.

      LÄS MER: Många pensionärer lever under fattigdomsgränsen

Bostadskostnaderna största utgiften

ANNONS

Bostadskostnaderna är också den största utgiften för äldre idag, speciellt om man inte har möjlighet att dela hyran med någon.

– Det är absurt att taket ligger fast trots att hyrorna hela tiden höjs. Det slår hårt mot landets pensionärer, särskilt de som lever i ensamhushåll.

“En mager satsning”

Även Christina Rogestam, förbundsordförande SPF Seniorer, är kritiskt inställd till regeringens budget. Trots en överenskommelse om extratjänster i äldreomsorger och en mindre höjning av tandvårdsbidraget för de yngre pensionärerna beskriver hon budgeten som “en mager satsning”.

– Man hoppade helt enkelt över oss i år. Tjugofem procent av väljarkåren är ju 65+ så om man hade lite självbevarelsedrift hade man sett till att det hände något. Men vi kommer fortsätta kräva svar från regeringen, säger Christina Rogestam till News55.

      FLER NYHETER: För dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS