News55

Kritiserat pensionsförslag

Artikelbild
Pensionsmyndigheten sänker återbäringsräntan på premiepensionspengar förvaltade i traditionell försäkring.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2016

Drygt 380 miljarder kronor kommer flyttas från egna portföljer till AP7 Såfa om Om förslagen i förslagen i premiepensionsutredningen blir av. PRO:s ordförande Christina Tallberg är kritisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

– I stället för att hjälpa sparare att göra pensionsval eller komma med förslag på åtgärder mot de fondbolag som inte sköter sig på Fondtorget har man fokuserat på att skapa administrativa hinder i syfte att få sparare passiva och hamna i det statliga förvalsalternativet, säger Fredrik Nordström till SvD Näringsliv.

 

Så kommenterar Fredrik Nordström, vd för fondbolagens förening, det förslag i premiepensionsutredningen som går ut på att sparare i PPM-systemet vart sjunde år måste bekräfta sina fondval. De som då inte gör ett val får automatiskt sitt sparande överfört till AP7 Såfa.

      LÄS MER: Pensionssparare utsatta för blufföretag

Pensionärssorganisationen PRO är kritisk

Om förslaget skulle bli av skulle det innebära att sparande för mellan 100 och 380 miljarder kronor flyttas från egen portfölj till AP7 Såfa.

– Det kommer inte att finnas några aktiva sparare kvar, säger Fredrik Nordström.

ANNONS

      LÄS MER: Apparna som hjälper dig hålla koll på pensionen

Christina Tallberg, ordförande för pensionärsorganisation PRO, riktar också skarp kritik mot utredningen.

– PRO vill avskaffa premiepensionssystemet, det är tydligt uttalat av våra medlemmar. Utredningen borde även ha fått uppdraget att analysera vilka konsekvenser det skulle få för dagens pensionärer om avgifterna istället fördes över till inkomstpensionen, säger Christina Tallberg till SvD Näringsliv.

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS