News55

Rapport: Svenskarnas nya betalvanor

Artikelbild
Många svenskar fått nya vanor när det kommer till betalning, visar ny rapport.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2023

Svenskarna har fått nya betalvanor. Det visar nya rapporten "Svenskarna betalar".

ANNONS
ANNONS

Allt fler använder betalappar som Swish och Apple pay, som snart kan vara en vanligare betalningsmetod än både kort och kontanter, enligt rapporten.

– Nytt för i år är att betalappar börjar bli mer vanliga i situationer som länge varit helt dominerade av kortbetalningar, säger Lukas Berg, vd för Insight Intelligence, ett av företagen bakom rapporten, skriver Dagens Nyheter.

Rapporten bygger på intervjuer av 1000 svenskar mellan 16 och 74 år, som slumpmässigt intervjuats av Sifos webbpanel. Betalapparna forsätter att växa år efter år och det ser inte ut att avta.

– När vi genomförde vår första undersökning år 2013 dominerade kort- och kontanter alla betalsituationer. För ett par år sedan såg vi att betalapparna konkurrerade ut användningen av kontanter men nu börjar de även ta mark från kortbetalningar, säger Lukas Berg till tidningen.

Åtta vanliga situationer

De tillfrågade i undersökningen har fått svara på vilket betalningsalternativ de föredrar att använda i åtta olika betalsituationer: e-handel, parkering, betalning till en vän, torghandel, hyra och räkningar, vid restaurangbesök och betalning i butik för belopp över respektive under 100 kronor.

Tidigare uppgav de flesta att betalning med kort var det populäraste alternativet i fem av åtta betalsituationer. Den nya undersökningen visar att kort är dominerande i enbart två av åtta situationer – betalning i butik och vid restaurangbesök.

– Betalning via betalappar är helt dominerande vad gäller betalning till en vän, vid parkering och vid torghandel. De börjar nu även konkurrera med kortbetalningar vid restaurangbesök och vid köp i butik, säger Lukas Berg.

ANNONS

Den vanligaste betaltjänsten som svenskarna använder är Swish, följt av Mastercard och Klarna. 96 procent av respondenterna i undersökningen säger sig använda Swish. 78 procent använder Mastercard och 77 procent Klarna. Apple pay är den mest populära betalappen vad gäller köp i butik, på 51 procent, skriver Dagens Nyheter.

Källa: Sverige Betalar 2023. Rapporten har tagits fram av Insight Intelligence i samarbete med Adyen, Swedbank pay och Postnord Strålfors.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS