News55

Rapportlyft för Nordea efter vinstskräll

Artikelbild
Kvartalsrapport från Nordea. Arkivbild (Foto: Henrik Montgomery/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Helsingforsbaserade Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En stark inledning på året, konstaterar vd Frank Vang-Jensen.

Börsen tvekade först, men i eftermiddagshandeln är det tummen upp.

Nordeas aktie stiger med 0,5 procent efter att först ha inlett handelsdagen nedåt efter storbankens rapport för årets första kvartal.

Rapporten präglas av ett oväntat stort lyft för räntenettot – det vill säga vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor. Men det var även lägre kostnader och mindre kreditförluster än väntat, vilket bidrog till resultatlyftet.

Rustad för lägre räntor

Frank Vang-Jensen tycker affärsaktiviteten känns stabil trots den svaga konjunkturen. Och han noterar även att inflationstrycket i alla nordiska länder avtar, vilket gör att det finansiella trycket på hushåll och företag nu börjar avta något.

Det lägre ränteläget som väntas framöver kan antas pressa Nordeas räntenetto och lönsamhet, enligt Vang-Jensen. Men han ser ingen ko på isen. Han beskriver banken som väl rustad för vad som väntas.

Vi upplever att vi har en bra motståndskraft, med hög lönsamhet och låg volatilitet, säger han.När vi tittar på framtiden så är det klart att räntorna kommer att komma ner vid någon tidpunkt och det kommer att påverka banken. Men samlat så väntar vi oss ingen stor dramatik faktiskt, tillägger han.

ANNONS

Nordeas kapitalbuffert har inte belastats av någon markant ökning av kreditförluster, trots den plågsamma kombinationen av högre räntor och svagare konjunktur på senare tid.

Bekymmersam situation

Det är dock för tidigt att säga om det kan gå att skifta ut något av kapitalbufferten som banken har byggt upp till ägarna i form av återköp av aktier, enligt Vang-Jenseon.

Det finns ju också en geopolitisk situation som är väldigt bekymmersam. Jag tror att det är väldigt bra att ha en buffert i sådana tider. Men om det inte blir mer förluster kommer vi att reducera bufferten, naturligtvis, säger han.

Räntechocken 2022-2023 var en väckarklocka för många högt belånade hushåll och företag i Sverige – som klarade sig betydligt bättre än exempelvis Danmark i finanskrisen 2008-2009, enligt Vang-Jensen.

Det var en påminnelse för svenskarna om att det inte alltid går upp, upp, upp. Och svenskarna har hanterat detta ganska bra, även om det är tufft just nu, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS