News55

Regeringen vill snabba på grön omställning

Artikelbild
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) . Arkivbild (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Regeringen tillsätter två industrisamordnare och inrättar ett så kallat accelerationskontor för att snabba på den gröna omställningen i industrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sverige ska bli grönare och rikare och vi måste vända klimatångest till klimathopp”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Till industrisamordnare utses Kristina Alvendal, tidigare M-borgarråd i Stockholm, och Niklas Nordström, tidigare S-kommunalråd i Luleå.

Kontoret ska bland annat skynda på tillståndsprocesser, upptäcka flaskhalsar och föreslå lagändringar.

Att svenska företag lyckas med sin omställning är avgörande för svenska skatteintäkter, jobb och tillväxt. Utsläppen från industrin måste också minska för att Sverige ska nå sina klimatmål.

Om vi inte kan vara både noggranna och snabba kommer de här investeringarna att hamna på annat håll, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg skriver i en kommentar till TT att ett samordningskontor “säkert är en bra åtgärd”, men att han saknar skarpa förslag från regeringen för de svenska industriprojekten.

“Det som krävs nu är tydliga strukturella reformer”, skriver han och nämner bland annat att S vill se nya kapacitetsmål för energiförsörjningen till 2030.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS