News55

Rekordmånga gick i konkurs 2024 men köpkraften växer

Konkurs
Totalt 27 % av konkurserna rör bolag som har haft skatteanstånd under pandemin. (Foto: Foto Janerik Henriksson / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 jan. 2025Publicerad: 05 jan. 2025

2024 blev ett rekordår för konkurser i Sverige. 10 141 aktiebolag gick i konkurs, vilket visar en ökning på 23 procentenheter. Återhämtar sig Sveriges ekonomi? Mycket tyder på det när köpkraften växer sig starkare igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“2024 har varit ett mörkt år för många företagare. Lågkonjunktur, inflation, höga räntor och minskad köpkraft ledde till svåra förutsättningar där även väletablerade bolag fått kämpa för sin överlevnad. Tyvärr förväntar vi oss att konkurstalen förblir höga under början av 2025, men vi ser hopp om ljusare tider mot mitten av året om räntorna fortsätter neråt och ekonomin återhämtar sig”, berättar Henrik Jacobsson för Placera. Han är vd på Creditsafe.

MISSA INTE: Fonder eller aktier? Tipsen som ger bra resultat. News 55

Arbetslösheten växer när företagen går i konkurs

Konkurserna har påverkat totalt 33 193 anställda. 74 bolag som ansökte om konkurs hade en omsättning på över 100 miljoner, jämfört med 43 bolag året innan. Det är en ökning på 58 procent. Tre av bolagen har miljardomsättning.

Under pandemin hjälpte staten många företag med olika lån och bidrag för att de skulle klara sig igenom den tuffa krisen.

En av de viktigare åtgärderna var beviljande av skatteuppskov. Nu har det visat sig att dessa uppskov bidragit till växande skuldberg som hotar att försätta en del av företagen i konkurs, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Politiska reformer lättar på trycket

Samtidigt som många företag ansökte om konkurs under 2024 så har politiska reformer gjort det ännu lättare att starta nya företag. Det kan göra att antalet bolag ökar trots konkurser.

“Pandemin och sänkt aktiekapital har under de senaste åren bidragit till ett stort inflöde av nya aktiebolag. Även om vi ser rekordhöga nivåer av antalet konkurser, är ökningen av andelen konkurser ur ett historiskt perspektiv inte lika dramatisk. Det är viktigt nu i tuffa tider att komma ihåg att majoriteten av bolagen trots allt kommer att överleva”, säger Henrik Jacobsson.

Totalt 27 procent av konkurserna rör bolag som fick skatteanstånd under pandemin.

ANNONS

Läs också:

Jimmy Carter: Från enkel uppväxt till president. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]