News55

S höjer men vill inte röra pensionssystemet

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 maj 2018

Små förbättringar här och där, men ingen genomgripande ändring. Socialdemokraterna vill inte röra i själva pensionssystemet – det är både polistiskt och finansiellt stabilt, enligt S.

ANNONS
ANNONS

Under 1 maj presenterade S sin valpresent till pensionärerna: omkring 600 kronor mer i månaden för de i de lägre inkomstskikten.

Det var väl bra, svarade pensionärsorganisationerna, men på tok för lite och dessutom behöver hela systemet ses över från grunden. Det duger helt enkelt inte att en snittpensionär får så lite i pension som 13 500 kronor i månaden, och att 50 procent av kvinnorna blir fattigpensionärer och måste få del av grundskyddet för att överleva.

Men Fredrik Lundh Sammeli  (S) ordförande i Socialutskottet och ledamot i Pensionsgruppen, tycker inte att det är själva pensionssystemet det är fel på.

– Vi har ett pensionssystem som är både finansiellt och politiskt stabilt. Visst det är 25 år och behöver ses över emellanåt, men det har vi gjort när vi kommit fram till förändringarna i grundskyddet för de sämst ställda, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Andra åtgärder behövs

Nu tycker han att det främst är åtgärder utanför själva pensionssystemet som behövs för att förbättra för pensionärerna. Som höjt tandvårdsbidrag, åtgärder i primärvården och annat som gagnar pensionärerna, förklarar han.

– Pension är uppskjuten lön. Det finns orättvisor utanför systemet som vi vill åtgärda. Pensionärsskatten är en sådan, där pensionärer får betala mer skatt om de har högre inkomster. Regeringen har minskat “pensionärsskatten” påpekar Fredrik Lundh Sammeli, och vill ta bort helt till 2020.

– Vi vill också införa förbättringar för de grupper där orättvisorna slår hårt. Men pensionssystemet bygger ju på att man betalar in det man ska få som pension. Det finns en känsla hos folk att pension är något som kommer från staten.

ANNONS

LÄS MER: PRO: Pensionerna blir en stor valfråga
LÄS MER: Vänsterpartiet: S fintar bort pensionsfrågan

Fast han ser också att det finns stora grupper där pensionen helt enkelt inte räcker. De allra fattigaste fick en höjning vid årsskiftet, och nu vill S ta nästa steg med de 600 kronor som kommer runt 1,2 miljoner pensionärer till del.

– Nu höjer vi för ytterligare en grupp. Men vi vill också förbättra i systemen runtom själva pensionssystemet.

Han ser också en höjning av pensionsavgiften, som pensionärsorganisationerna kräver, som nödvändig i framtiden för att stärka systemet.

Vill höja pensionsavgiften på sikt

– Vi är inte där än, fast vi är positiva till det på sikt.

Men pensionärsorganisationerna kommer inte nöja sig med höjningen på 600 kronor. De tänker se till att pensioner blir en stor valfråga. Kritiker, bland dem Vänsterpartiet, som inte sitter med i Pensionsgruppen, tycker att den föreslagna höjningen är ett sätt att finta bort pensionerna ur valrörelsen.

Är den här höjningen, som ni föreslår, ett sätt att skuffa bort pensionerna från valrörelsen?

ANNONS

– Nej, det argumentet ser jag som den som inte har andra argument framför. Vi ser att det här förslaget kommer att göra en rejäl skillnad, säger Fredrik Lundh Sammeli.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN:
Betalade skulden för snabbt – åtalas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS