News55

S vill ge 12 extra miljarder till sjukvården

Artikelbild
Mikael Damberg (S) på måndagen. (Foto: Samuel Steén/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Socialdemokraterna vill ge dubbelt så mycket till sjukvården som regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det innebär att vi skjuter till sammanlagt tolv miljarder kronor till sjukvården, säger ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg. Den akuta sjukvårdskrisen vi har i Sverige är skapad av att regeringen i budget efter budget underfinansierat sjukvården, säger han.

S föreslår även två extra utbetalningar av studiebidrag för gymnasieelever över sommaren i sin skuggbudget. Det skulle ge en familj med två barn på gymnasiet 5 000 kronor extra.

Därtill vill S att det tillfälliga extra bostadsbidraget, som regeringen förlänger, ska permanentas.

Socialdemokraterna föreslår även 700 miljoner kronor för att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet, en åtgärd som presenterades förra veckan.

Partiet vill också dubbla regeringens föreslagna satsning på skolan.

Vi satsar en miljard i vårbudgeten totalt på ytterligare insatser till skolan. Det behövs för skolan är kanske den viktigaste investeringen vi gör för att barn och ungdomar inte ska hamna snett, säger Damberg.

Han säger att varje åtgärd i S vårmotion är finansierad. Framför allt handlar det om en ny bankskatt, som man räknar med ska dra in in 8,3 miljarder kronor i år.

Bankerna har gjort stora vinster när räntan varit hög, och deras räntemarginaler har ökat kraftigt. Det är rimligt att de är med och bidrar till att bygga Sverige starkare under krisen, säger Damberg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS