News55

Så äter du både billig och nyttig mat

Artikelbild
STOCKHOLM 20070716
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 mars 2023

När maten blir dyrare har svenskarna börjat äta sämre, det visar en ny studie. En expert listar sina bästa tips att hitta balansen mellan billigt och nyttigt.

ANNONS
ANNONS

Det faktum att maten blir allt dyrare har ändrat om i svenskarnas köpbeteende. Det skriver sajten Hälsa. En undersökning gjord av Censuswide och Hellofresh visar att människor nu tenderar att välja bort grönt och frukt till fördel för de matvaror som är lite billigare.  

Undersökningen visar även att drygt varannan svensk har generellt blivit mer medveten om sin matbudget. Hela 58 procent tror att de kommer bli tvungna att välja mellan att antingen äta mat med kvalité eller välja billig.  

– Det är oroväckande att de ökade kostnaderna får svenskarna att välja mellan kvalitet och pris och att många behöver minska eller välja bort näringsrika råvaror som frukt och färska grönsaker, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, gastronomisk chef för HelloFresh. 

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan ger tre råd till sajten som kan underlätta för konsumenter att äta nyttigt utan att haverera sin matbudget. 

Det första tipset är att äta säsongsbaserad mat som ofta är lite billigare än råvaror som inte är i säsong. Det andra tipset är att våga prova något nytt.  

– Att korrigera dina klassiska go-to-maträtter efter vad saker kostar är ett effektivt sätt att hålla budgeten nere. Är köttfärssås en sådan maträtt för dig? Prova att dryga ut såsen med rivna morötter eller byt ut färsen mot röda linser. 

Det tredje och sista tipset är att planera sina inköp i kombination med att se över erbjudanden och kampanjer. Ju mer planerad du är, desto mindre riskerar du att köpa något du inte behöver.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS