News55

Så drygar du ut din pension - tipsen som ger extraslantar

Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 14 nov. 2016Publicerad: 14 nov. 2016

Dubbelt så många pensionärer som beviljats äldreförsörjningsstöd skulle kunna få det. Bristande information kan vara anledningen till att så få tar chansen att söka - och det finns även andra vägar att gå för att dryga ut kassan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det är inte så lätt att veta vad man har rätt till och hur man ska bära sig åt för att söka äldreförsörjningsstöd, säger ordförande för SPF Seniorerna, Christina Rogestam till Expressen.

Utöver de redan 2,1 miljoner svenskar som har allmän pension i Sverige finns det ytterligare tusentals som måste få äldreförsörjningsstöd för att klara sig.

      LÄS MER: Planering av pensionsuttag kan ge stora extrasummor

Det krävs för stöd

För att få äldreförsörjningsstöd ska man inte ha rätt till full garantipension och efter att man fått sin pension och betalat för sitt boende inte ha tillräckligt mycket pengar kvar för att kunna leva enligt en ”skälig levnadsstandard”.

3 400 kronor är vad de som beviljats äldreförsörjningsstöd i genomsnitt får i månaden.

– Vi har ju nästan 300 000 pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns. Som ska leva på en pension inklusive bostadstillägg som kanske ligger på nio, tio, elva tusen i månaden, säger ordförande i SPF Seniorerna, Christina Rogestam till Expressen.

      LÄS MER: Pensionärer kan gå miste om stora pengar

ANNONS

 

Dessa bidrag, tillägg och stöd kan du ha rätt till:

Äldreförsörjningsstöd

Syftet är att du ska uppnå en skälig levnadsnivå och har du inte rätt till full garantipension och har låg inkomst kan du ansöka om äldreförsörjningsstöd. För gifta eller sambos ligger den på 4 445 kronor och för ensamstående på 5 438 kronor.

Bostadstillägg

Bostadstillägg kan den som är minst 65 år ansöka om. Den genomsnittliga utbetalningen ligger på 2 400 kronor och det högsta beloppet är 5 090 kronor. Om du har över 100 000 kronor i sparande eller äger ett fritidshus kan du bli nekad.

Särskilt bostadstillägg

Om du har en hyra som är så pass hög att du trots bostadstillägget inte har tillräckligt mycket pengar kvar att leva på kan du få ett så kallat särskilt bostadstillägg. Den som är sambo eller gift ska ha 4 445 kronor kvar efter att hyran är betald och en ensamstående person ska ha 5 438 kronor kvar. Taket för bostadskostnaden är 3 100 för sambo eller gift och 6 200 kronor för ensamstående.

ANNONS

Garantipension

Du som inte tjänat in någon pension alls får 7 863 kronor i månaden före skatt. I takt med att pensionsinkomsten stiger minskar garantipensionen. Garantipension är en del av den allmänna pensionen och fungerar som ett grundskydd för dig som haft utebliven eller en liten arbetsinkomst under livet.

Tandvårdsbidrag

Åtgärder som har ett referenspris mellan 3 000 och 15 000 kronor ger rätt till en ersättning för 50 procent av kostnaderna. Om det kostar mer än 15 000 kronor får du ersättning för 85 procent. För dig som är över 75 finns ett tandvårdsbidrag på 300 kronor per år. Är du under 75 får du 150 kronor per år i bidrag. Det finns också ett högkostnadsskydd.

Särskilt tandvårdsbidrag

Har du ett stort behov av tandvård på grund av pension, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning kan få rätt till det här bidraget. Det ligger på 600 kronor per halvår och man kan också bli beviljad det för åtgärder som förbättrar ens förmåga att prata eller äta.

Rabatter

Vissa företag samlar rabatter som man kan ta del av om man blir medlem och det blir allt vanligare med företag som erbjuder rabatter till dig som är pensionär. Det finns också ett flertal lokala rabatter och vissa matbutiker har en avsatt tid eller dag för pensionärer då man kan få rabatt på matvaror om man är över 65 år.

ANNONS

Hjälporganisationer

Två exempel är Svenska kyrkan och Frälsningsarmén, som bland annat delar ut matkassar till behövande. Ta kontakt med ditt närmaste kontor för att ta reda på vilken hjälp just du kan få.

Källor: Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan, Frälsningsarmén, Svenska kyrkan

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]