News55

Så få tar ut pension vid 65 

Svenskar tar pension allt senare, enligt siffror från Pensionsmyndigheten
Svenska folket går i pension allt senare, visar nya siffror från Pensionsmyndigheten. Foto: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Den tidigare gyllene åldern för pension – 65 – är ett minne blott. Nu jobbar svenskarna längre än någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna jobbar allt längre, visar ny statistik från Pensionsmyndigheten. Den genomsnittliga pensionsåldern är nu 66 år, en ökning med över ett år jämfört med tidigare. 

– Vår rapport visar en ökning i den genomsnittliga pensioneringsåldern som är ovanligt kraftig. Orsaken till den stora ökningen är de tre höjda åldersgränserna som påverkar vilken tid man kan börja ta ut sin pension, säger Alma Masic som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Anna Pettersson Westerberg, som är generaldirektör på Pensionsmyndigheten, menar att det sannolikt är åldersreglerna som avgör men påpekar även att allmänna beteendeförändringar kan spela in.

– Det avviker stort från det historiska mönstret, säger hon till TT angående den ökade pensionsåldern.

Ny norm

År 2018 var normen stark för att gå i pension vid 65 och fler kvinnor än män höll fast vid 65-årsdagen för den allmänna pensionen.

– Det är överraskande att förändringstakten för pensionsåldern är så låg, sa Inger Johannisson, analytiker på Pensionsmyndigheten, då.

Svenskar tar pension allt senare, enligt siffror från Pensionsmyndigheten
Normen för när svenskarna tar ut sin pension förändras och svenskarna jobbar rekordlänge. Foto: Unsplash
ANNONS

Idag är spridningen mellan årskullarna stor. Av de som är födda 1958 tog endast 22 procent ut sin pension vid 65, medan 77 procent av de som är födda 1938 tog ut sin pension då.

Jobba längre och få mer i pension

Det finns en hel del pengar att tjäna på att stanna kvar i arbetslivet. Den som jobbar ett år extra efter 66 års ålder kan få mellan 1600 och 2200 kronor mer i pension, per månad före skatt, livet ut. Väljer man att ta ut sin pension först vid 70 års ålder kan man få en ökning av pensionen med 28 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

─ Det som påverkar pensionen mest är summan av alla inkomster en individ haft under hela livet, att ens arbetsgivare har avsatt pengar till tjänstepension och tidpunkten, det vill säga vid vilken ålder, du tar ut pension. Men ytterligare en viktig sak att hålla koll på och som påverkar pensionen är just skatteregler som det förhöjda grundavdraget. Ett år till i arbete kan göra stor skillnad för ekonomin som pensionär, säger Stefan Granbom, analytiker på myndigheten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS