News55

Så handlar du smart inför midsommar

Artikelbild
Likt andra högtider är midsommarveckan en av årets mest prissänkta veckor, enligt Matpriskollen. Här finns möjligheter för den listige konsumenten. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Under de senaste två åren har hushållens utgifter ökat kraftigt. Inför midsommarhandlingen har vissa varor stigit i pris men det finns chans till riktiga klipp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har registrerat över 200 000 erbjudanden från Sveriges butiker, säger Ulf Mazur på den oberoende sajten Matpriskollen.

Färskpotatis, sill, lax, gräddfil och gräslök. Det är några av varorna som står på många midsommarfirares inköpslistor.

Priserna på midsommarmat överlag har inte ökat drastiskt sedan förra året, vilket är positivt för konsumenterna. Det går även i linje med den generella prisutvecklingen på matpriser som Matpriskollen har mätt.

Men flera midsommarvaror har ändå ökat i pris, vilket gör kampanjerna extra intressanta.

Det är livsviktigt för handlarna att kunden väljer just deras butik, och knepet är extrapriser, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.Utnyttja extrapriser

Likt andra högtider är midsommarveckan en av årets mest prissänkta veckor, enligt Matpriskollen. Något som konsumenter kan passa på att utnyttja.

Under midsommarveckan har flera butikskedjor extrapris på till exempel kaffe där det går att spara upp mot 48 procent mot ordinarie pris.

Kaffe håller ju länge så då kan man passa på att bunkra upp, säger Ulf Mazur.

ANNONS

Han tror att bland annat kaffet, chokladen och mejeriprodukter kommer öka i pris ännu mer över sommaren.

Under sommarsemestern har butikerna färre erbjudanden. Kunder handlar mer på autopilot och behöver inte lockas till butikerna, säger han.Handla i flera butiker

Genom att vara multilojal och om möjligt handla i flera olika butiker kan konsumenten spara in en hel del under midsommarveckan. Det ger dig bättre koll och möjlighet att utnyttja alla bra erbjudanden.

Cirka 40 procent av det som handlas är till extrapris, så du är inte ensam. Det gäller att vara en smart konsument, säger Ulf Mazur.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS