News55

Så har Socialdemokraterna svängt i kärnkraftsfrågan

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Socialdemokraterna öppnar upp för att bygga ny kärnkraft, rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

När Stefan Löfven var statsminister 2014 sa han att den dåvarande S-regeringens mål var att fasa ut kärnkraften till förmån för 100 procent förnybar el. Magdalena Andersson var inne på samma spår 2021 när hon ville att elektrifieringen skulle gå snabbare.

– Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Någon som är sugen på högre elpriser?

Men nu har Socialdemokraterna svängt och partiet vill bygga ny kärnkraft. Det säger partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg till SvD.

– Jag tror man behöver ladda ny kärnkraft. Jag tror att man också kommer att behöva effekten av kärnkraften, för att när kärnkraften väl faller ut, blir för gammal, så är det svårt att se att den helt ska ersättas av annat, säger Damberg i podcasten SvD Utfrågningen.

Ny kärnkraft ligger dock långt fram i tiden, spår Damberg som är skeptisk till flera av regeringens förslag som ska underlätta för investeringar i ny kärnkraft. Viktigast är just nu att underlätta för utbyggnad av vindkraft.

– Det finns ju alla möjligheter att bygga kärnkraft i Sverige idag och med de här priserna så är det kanske mer lönsamt än tidigare, säger Damberg.

Text: Finwire

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS