News55

Så hög andel 70-75-åringar ångrar tidigt pensionsuttag

Artikelbild
mark.tran@brightsoftsolution.com
[email protected]
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 nov. 2020

Många pensionärer ångrar sina tidiga pensionsuttag. Det visar en undersökning som Pensionsmyndigheten genomfört.  

ANNONS
ANNONS

Nästan hälften av deltagarna i studien upplever att pensionen blev lägre än förväntat och att deras ekonomiska situation är sämre i förhållande till vad de trodde när de gick i pension.

Fyra av tio i åldern 70-75 uppger att de får ut en lägre pension nu jämfört med när de gick i pension. Ann-Christine Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten förklarar varför:

– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de lägre pensionerna och det i sin tur beror på att många av 70 – 75-åringarna har korta uttagstider för sin tjänstepension. Många verkar inte vara helt insatta i de korta uttagstiderna, 16 procent svarar att de inte vet vilken uttagstid de har för sina tjänstepensioner, säger hon.

23 procent av de tillfrågade menar också att de hade valt att börja ta ut pension senare om de hade fått möjlighet att göra om valet och nästan hälften av de som pensionerat sig helt menar att de fortfarande hade velat arbeta om de hade haft rätt förutsättningar.

– Bättre arbetsvillkor som till exempel mindre slitsamma och mer stimulerande arbetsuppgifter, deltidsarbete, flexibla arbetstider och längre semester, menar Ann-Christine Meyerhöffer är som faktorer hade kunnat få pensionärerna att vilja arbeta längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS