News55

Så investerar du i miljön – smarta fondvalet

Smarta fondvalet
Smarta fondvalet: Om man vill investera hållbart och grönt är Svanenmärkta fonder ett säkert kort. (Foto: Pexels
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Hur gröna är dina besparingar egentligen? Det blir allt populärare att spara i fonder eftersom säkerheten är högre än i aktier. Samtidigt ökar intresset för miljö och hållbarhet

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fonder är det vanligaste sättet att spara pengar i Sverige eftersom de i regel är betydligt stabilare än aktier. Hållbarhet och miljöfaktorer har blivit allt viktigare kriterier när det kommer till val av fonder. Man ska samtidigt vara medveten om att i stort sett alla fonder ger en lite överoptimistisk bild över hur gröna de faktiskt är. 

Nedan några tips på var man kan hitta hållbara fonder.

Svanenmärkta fonder

Om du vill spara mer hållbart och samtidigt känna dig säker på ditt val finns ett enkelt val – välj Svanen. 

Svanen-märkta fonder undviker som regel alla investeringar som går emot hållbarhet och miljö — kol, olja, vapen och allt som förknippas med miljömässiga och sociala missförhållanden där bland annat människohandel och korruption ingår.

Det som är bra med Svanen är att de följer upp fonder liksom företag för att säkerställa att de följer deras krav. Det innebär inte att alla Svanenfonder är helt gröna, men de är bra mycket grönare än den genomsnittet.


Vindkraft är en av de förnybara energikällor som växer snabbast
Vindkraft är en av de förnybara energikällor som växer snabbast i Sverige och övriga Europa. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Omärkta hållbarhetsfonder

Som alternativ till Svanen finns andra hållbarhetsfonder att utforska. Ofta har de namn som refererar till hållbarhet på engelska eller svenska. 

Om du vill jämföra fonderna finns följande verktyg:

  • Artikel 9 (“mörkgrön”) = fonden har hållbarhet som mål
  • Artikel 8 (“ljusgrön”) = fonden tar viss hänsyn till hållbarhet
  • Artikel 6 = fonden tar inte hänsyn till hållbarhet

EU:s standard ställer inte några krav på innehållet i fonden och det görs inte några oberoende kontroller av huruvida fonder lever upp till vad de utger sig för att vara.

De ljusgröna fonderna är inte speciellt pålitliga när det handlar om investeringar. Det har visat sig att vissa av dem investerar i oljebolag i Arktis, köttproduktion som driver på avskogning i Amazonas eller bolag som driver vapenhandel som förser militärjuntan i Myanmar med vapen.

, speciellt som det på många platser råder brist på laddstationer.
EU:s mål mot en elektrifiering av den totala fordonsflottan ter sig komplicerad, speciellt som det på många platser råder brist på laddstationer. (Foto: Pexels)
ANNONS

Hållbarhetsanalyser utgår mycket från företagens egen hållbarhetsinformation som inte alltid speglar verkligheten särskilt väl.

Enligt Fair Finance:s granskningar har det avslöjats att  en del fonder med Morningstars märkning investerat i företag som kränker mänskliga rättigheter, förstör miljön eller är inblandade i kontroversiell vapenexport.

Odling är en av de viktiga åtgärderna mot självhushållning
Odling är en av de viktiga åtgärderna till hållbar självhushållning och en hållbar, utsläppsfri miljö. (Foto: Pexels)

Hur bra är din bank?

Kanske dags att byta bank?

ANNONS

Här kan pengar föra nytta

Du kan också investera i projekt eller verksamheter som genererar samhälls- och miljönytta.

Då används pengarna exempelvis till att bygga solpaneler eller ge mikrolån till människor i utvecklingsländer, och därmed bidra till samhällsutveckling eller hållbar energi. 

Tips: Ju högre ränta som erbjuds, desto större risk. I den här typen av projekt kanske man aldrig återser sina pengar. Det är en risk som var och en får bedöma.

  • Trine: Svenkt företag som lånar ut dina pengar för att bygga solpaneler på landsbygden. Lånet betalas tillbaka löpande och räntan delas mellan dig och Trine. Risken är ganska hög och avkastningen 5-7 procent. Ingen insättningsgaranti gäller.
  • ETC Sol – svenskt icke-vinstdrivande företag använder satsade pengar för hållbara energiprojekt med solpaneler i Sverige. Vinsten från energin går tillbaka till den som investerar genom en 3-procentig ränta varje år. Ingen insättningsgaranti gäller.
  • Oikocreditlånar ut dina pengar till människor i utvecklingsländer och ger dem möjlighet till självförsörjning. Räntan varierar mellan  0-2 procent per år hittills. Svenska kyrkan är en del av Oikocredits nätverk.
  • Crowdfunding – här finns många projekt inriktade på hållbarhet som man kan investera i.  I vissa fall lånar man ut pengar och i andra blir man delägare. För varje projekt anges den förväntade avkastningen. Ingen insättningsgaranti gäller. Exempel på andra populära plattformar för crowdfunding är Oneplanetcrowdoch Abundance. Fler exempel på plattformar kan du hitta via Crowdspace.

Lantbrukets investeringar historiskt låga

Så många vill investera hållbart men får inte

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS