News55

Så kan äldre drabbas av nedskärningar i din kommun

Så kan äldre drabbas av nedskärningar i din kommun
News55
News55
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Enligt en medlemsundersökning som fackförbundet Kommunal har gjort kommer det att bli stora nedskärningar inom äldreomsorgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 2700 fackliga ombud från 288 kommuner har svarat på Kommunals enkät och nästan hälften av dem, 47 procent, svarar att det kommer bli nedskärningar inom äldreomsorgen i år. 40 procent svarar att de inte anser det, medan 13 procent valt att inte svara eller svarar att de inte vet.  

— Nedskärningarna kommer påverka personalen som får ta hand om fler äldre, men även omsorgskvaliteten, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal till TV4.

Konsekvenserna av nedskärningar uppger man bli saker som sämre scheman, stopp för vikarier vid sjukfrånvaro och minskad personaltäthet.  

Malin Ragnegård säger också att nedskärningarna inte enbart kommer att innebära att personalen kommer att behöva springa mer för att hinna med. Hon tror även att man i vissa kommuner kommer att behöva dra ned på maten. Istället för en hel macka kommer flera äldre att få en halv till exempel.

— Det behövs en kriskommission för äldreomsorgen, den är alldeles för nedprioriterad. Nu måste man ta de här signalerna på allvar, för personalen och framför allt för de äldre, säger Malin Ragnegård.

Läs mer:

SKR kräver besked efter Kristerssons vårdlöfte

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS