News55

Så kan du tjäna pengar: 10 000 kronor i månaden på ditt sparande

Pengar
Jan Bolmeson driver bloggen Rika tillsammans, föreläser om privatekonomi och är i början av nästa år aktuell med en bok om barn och ekonomi. Här tillsammans med dottern Freja. (Foto: Björn Lindgren / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 feb. 2025Publicerad: 13 feb. 2025

Är det möjligt att ändra sin situation om man befinner sig i bottenläge? Visst kan man det, men det krävs en tro på detta. Och veta vad man ska göra med sina pengar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Jan Bolmeson, grundaren till den största bloggen för privatekonomi i Sverige, “Rika tillsammans”, hade tidigt en tro på en väg mot rikedom. Tillsammans med hustrun Caroline har han utvecklat hemsidan och bloggen som också har en podcast där de sänder intervjuer, program och debatter, berättar Sveriges Radio.

“Vi hade en 20 år gammal bil och bodde i en hyresrätt i kanske inte Malmös bästa kvarter. Vi hade inte särskilt mycket, men vi ville något annat”, berättar Bolmeson för SR.

Tillsammans med hustrun Caroline bestämde han att de skulle bli rika.

Inte alltid haft pengar

I dag bor paret Bolmeson i en stor villa och de har lyxen att bestämma över sina liv på ett sätt som de flesta inte har.

Jan Bolmeson betraktar pengar som ett verktyg på vägen mot det liv som man drömmer om. Han tycker att vi pratar alldeles för lite om ekonomi i Sverige och det råder stor okunskap. Barn borde tidigt få lära sig om sparande.

Men hur börjar den som aldrig tidigare sparat?

“Jag tycker att man ska börja spara i en buffert på ett sparkonto med insättningsgaranti”, säger Jan Bolmeson till SR.

ANNONS

När man har en trygghet är det bättre läge för aktieinvesteringar.

Rika tillsammans förspråkar ett passivt aktie/fondsparande. I princip kan man inte förutspå vad som kommer att hända i framtiden och det är därför bäst att handla brett och diversifierat.

MISSA INTE: Vad ska man göra om maken slösar bort hela parets ekonomi? News 55

Pengar
 Caroline Bolmeson driver ekononomipodden “Rika tillsammans” tillsammans med sin man Jan (Foto: Johan Nilsson / TT)
ANNONS

Gabriella nådde målet: Behöver inte längre arbeta

Gabriella Ekström hade tidigt målet att ha tillräckligt med pengar och bli ekonomiskt oberoende genom en robust aktieportfölj. Ett par veckor före sin 45-årsdag nådde hon sitt slutgiltiga mål, berättar DI.

Ekonomiskt oberoende, eller “Fire” står för financial independence, retire early — ekonomisk frihet och tidig pension.

Uttrycket myntades av den kanadensiska bloggaren Peter Adeney, alias Mr Money Mustache. Den bygger på att man lever på fyra procents årlig avkastning av sin aktieportfölj.

ANNONS

Så mycket behöver du spara för att få en månadsintäkt på:
10.000 kronor i månaden: 3 Mkr
20.000 kronor i månaden: 6 Mkr
50.000 kronor i månaden: 15 Mkr

Hur Gabriella nådde sina mål

Det var efter en föreläsning som Gabriella blev inspirerad och började handla med aktier. Hon lade undan undan hälften av sin lön varje månad för investeringar. Atlas Copco, Investor, Epiroc, Creades och Beijer Alma är exempel på bolag som finns i hennes aktieportfölj.

”Nu när jag vet att jag inte måste jobba, då blir det roligare att jobba. Känner jag att det får plats, är roligt och givande, tar jag på mig uppdrag”, berättar hon för DI.

Avgörande för Gabriellas framgång har varit lugnet och tron. Under 2022 när Stockholmsbörsen föll med 20 procent höll hon huvudet kallt och väntade ut den ekonomiska krisen.

Trots värdetappet på många aktier, fortsatte hon att investera diversifierat i stabila bolag, vilket givit mycket positiva resultat.

MISSA INTE: Behövde pengar: Fick passiv inkomst på 109 000 i månaden. News 55

Pengar
Genom trenden ”under-consumption core” insåg Malin Haugen det ohållbara i hennes konsumtionsmönster och i dag sparar hon hellre sina pengar. (Foto: Andrea Piacquadio/Pexels)
ANNONS

Malin tröttnade på att konsumera — började spara

Journalisten Malin Haugen började fundera över om hennes konsumtionsvanor verkligen var hållbara. Hon, liksom många andra, handlade för känslans skull, inte för behovet, rapporterar Femina.

Det mesta hon köpte, oavsett om det var kläder, smink eller skor, hade hon inget behov av.

Det var inte förrän hon stötte på trenden ”under-consumption core”, som hon insåg hur hon egentligen levde. Det fanns varken ekonomisk eller miljömässig hållbarhet i hennes levnadsmönster.

Genom den nya trenden som går ut på att göra slut på det man har innan man fyller på, kom hon fram till att hon kan spara in 55 000 kronor per år, vilket hon fortsatt med.

LÄS OCKSÅ:

Pension: Därför blir många svenska pensionärer fattiglappar. News 55

Viktigt trendbrott för ekonomin i Stockholm. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar bland annat samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar bland annat samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS