News55

Så kapar bedragarna ditt bank-ID

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 29 maj 2017

Polisen larmar om bedragare som skickar fejkade meddelanden till din mobil för att komma över ditt bank-ID. – Uppge aldrig personnummer, bank-ID-uppgifter eller kontouppgifter för att du får ett sms där det står att du ska göra det, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen fick många svenskar ett och samma meddelande skickat till sina mobiltelefoner. I meddelandet står: “Verifiera din identitet” och så finns där en bifogad länk. Vad de flesta kanske inte visste var att länken leder till en bluffsida. Detta är en av bedragarnas metoder för att plundra dig på pengar, det rapporterar Expressen.

En person i Skåne har fått meddelandet och öppnade den bifogade länken.

      LÄS MER: Liga bluffade äldre på miljonbelopp

“De hade snott loggan”

– Då kom jag till en falsk bank-ID-sida. De hade snott loggan från bank-ID men uppe i hörnet så fanns en ruta där man kunde välja land, och bank-ID har ju ingen nationell identifiering, säger personen till Expressen.

Sms-vågen har fått polisen att vidta åtgärder.

      LÄS MER: Karin, 75, gav telefonbluffmakare svar på tal

Var rädd om dina uppgifter

ANNONS

– Vi kommer gå ut med en varning för detta på Facebook. Det här är en phishing-attack som startade vid 17.30 under söndagen, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter, till Expressen.

– Uppge aldrig personnummer, bank-ID-uppgifter eller kontouppgifter för att du får ett sms där det står att du ska göra det, avslutar Jan Olsson.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS