News55

Så luras pensionärer på miljoner

Så undviker du att bli lurad av bedragare
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2023

Gängen i Sverige lägger allt större kraft på att svindla pensionärer och metoderna blir mer utstuderade. Det rapporterar Dagens Eko.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärers besparingar blir en allt viktigare inkomstkälla för de kriminella gängen och bedrägerierna mot äldre ökar för varje år. Gängen tjänar mångmiljonbelopp och i förlängningen blir dessa pengar en del av ekonomin som finansierar det dödliga våldet.

De kriminellas metoder blir allt mer utstuderade och det är ofta många personer, med olika roller, som är involverade, rapporter Dagens Eko.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att gängen först kartlägger sina offer, genom att ta reda på hur mycket de tjänar och om de bor ensamma. Sedan ringer de och utger sig för att vara någon annan, som jobbar hos polisen, Swish eller på någon bank, och hävdar att det redan pågår ett bedrägeriförsök. Detta skapar en stress hos offret, som då lättare luras att lämna ifrån sig koder eller kort- och kontouppgifter.

Många som blir lurade på det här sättet känner en stor skam och vågar inte alltid berätta vad som har hänt. Det gör att mörkertalet är stort.

Just nu har både svenska banker och polisen kampanjer för att skapa uppmärksamhet kring problemet och för att göra folk mer svårlurade. Det viktigaste budskapet som man vill förmedla är att man ska lägga på när det ringer någon som uppger sig vara från din bank eller polisen, och att man aldrig ska lämna ut några koder.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS