News55

Så många vill jobba efter pensionsåldern

Artikelbild
Det finns andra värden, än ekonomiska, när 65-plussare väljer att fortsätta att arbeta.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 01 sep. 2023Publicerad: 01 sep. 2023

Allt fler väljer att jobba längre upp i åldrarna och det finns en hel del pengar att tjäna på att stanna kvar i arbetslivet.

ANNONS
ANNONS

Lika många svenskar som planerar att avsluta karriären vid pensionsåldern planerar att fortsätta jobba. I åldersgruppen 18–65 år uppger tre av tio, 29 procent, att de vill jobba deltid eller heltid när de har uppnått den statliga pensionsåldern och 28 procent planerar att sluta jobba helt. Det visar Frilansrapporten 2023*.

– Det är svårt att säga huruvida rapporter om fattigpensionärer eller det faktum att vi är friskare och lever längre har störst inverkan på att fler vill arbeta efter pensionsåldern. Troligtvis är det en kombination av att man både vill och kan hålla i gång samt behöver dryga ut pensionspotten för fler goda år, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att de som bor i Göteborg och Stockholm i något högre utsträckning planerar att fortsätta jobba efter pensionsåldern än de som bor i mindre städer.

Mer i plånboken

Den som jobbar ett år extra efter 66 års ålder kan få mellan 1600 och 2200 kronor mer i pension, per månad före skatt, livet ut. Väljer man att ta ut sin pension först vid 70 års ålder kan man få en ökning av pensionen med 28 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

*Frilansrapporten bygger både på en webbundersökning genomförd av Kantar Sifos och på intervjuer med svenska frilansare och konsulter som är egenanställda genom Cool Company.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS