News55

Så mycket dyrare blir solresan efter nytt beslut

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2023

EU har beslutat om tuffare klimatlagar som kommer svida i plånboken och göra Medelhavsresan dyrare. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europaparlamentet har klubbat igenom det historiska klimatpaketet “Fit for 55”, som innebär att EU ska minska sina utsläpp med 55 procent till 2030.

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, är positiv till beslutet. Han är framför allt nöjd med de nya kraven på utsläppsrätter gällande flyg och sjöfart, som innebär att det blir dyrare att flyga och att köra båtar med fossila bränslen.

– Flyget och sjöfarten går från att inte betala något alls för sina utsläppsrätter till att äntligen börja göra det och få ett omställningstryck. Både genom att flytta trafik till sjöfart och järnväg, men också att få mer grön teknik, säger han till Aftonbladet.

– För kryssningsfartyg som fortsätter använda fossil energi kommer det bli markant dyrare. Det kommer dels flytta turism från ohållbar turism till mer hållbar och kommer också öka innovationstakten. Vi får fram kryssningsfartyg med hållbara bränslen.

De tuffare klimatlagarna kommer att svida i plånboken och de som vill resa med flyg och båt får räkna med en dyrare prislapp.

– Det är jättesvårt att beräkna exakt, men av vad jag sett gissar jag på ett prispåslag på cirka 50 euro (cirka 560 kronor) för en Medelhavsresa i Europa, säger Dalunde till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS