Kvinnor tjänar betydligt mindre än män. Men det skiljer sig i olika delar av landet. I Haparanda är det procentuella lönegapet minst medan det i Markaryd är störst i hela landet.
Mest läst i kategorin
Sedan 1999 har skillnaden mellan kvinnor och mäns löner minskat, men bara nämnvärt. 1999 tjänade en kvinna i genomsnitt 72,3 procent av det en man tjänar. Idag är ligger siffran på 76 procent. Vilket blir i genomsnitt omkring 65 000 kronor mindre per år. Men på vissa håll i landet ser det bättre ut än i andra, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
– Könslönegapet har varit ganska konstant sett över en trettioårsperiod. Det har inte hänt så mycket. Med tanke på samhällsutvecklingen i övrigt är det lite förvånande att det har bitit sig fast, säger Erica Lindahl, forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
I Haparanda tjänar kvinnor 89 procent av männens lön, vilket är den lägsta skillnaden i procent. Men det är också i den kommunen män har den lägsta genomsnittliga lönen i hela landet. Skillnaderna innebär ändå 25 000 kronor mindre för kvinnorna per år.
– I och med familjebildning förändras utvecklingen av inkomsterna drastiskt. Kvinnor får en rejäl inkomstminskning när de får barn, hamnar på en helt annan nivå och kommer aldrig ikapp männen, säger Erica Lindahl.
I Markaryd är skillnaden störst, i alla fall procentuellt. En kvinna i Markaryd tjänar så lite som 66 procent av en mans lön. Men störst skillnad i pengar ser vi i en välbärgad Stockholmsförort, där också de genomsnittliga lönerna är som högst. I Danderyd tjänar männen 140 000 kronor mer än kvinnorna per år. Det är över 10 000 kronor mer i månaden.
– Så länge kvinnor tar mycket mer familjeansvar, det vill säga är hemma mer med barn, har vi de här skillnaderna, konstaterar Erica Lindahl.
LÄS ÄVEN:
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.