De Aderton är nu bara elva. Vilka är de? Var står de i konflikten, som kommit att handla om pengar, makt, sex och jäv. Hur ser deras karriärer och deras ekonomi ut? E55 har kartlagt dem som nu är kvar i Svenska Akademien.
Mest läst i kategorin
De som ska leva upp till Akademiens valspråk “snille och smak” blir allt färre – men några ledamöter i Svenska Akademien är alltjämt kvar. Om än av många hårt kritiserade. DN:s kulturchef Björn Wiman kallar till och med resterna av Svenska Akademien för “en bedrövlig skara”.
E55 har kartlagt vilka de är.
De åtta, som undertecknade försvaret för Katarina Frostenson, och röstade emot en uteslutning av henne, utgör nu själva kärntruppen:
Horace Engdahl
Nu ses han som den inofficielle ledaren för striden som fick Sara Danius att avgå.
Han skrev en hätsk debattartikel i Expressen den 10 april, där han bland annat utsåg Sara Danius till den ständiga sekreterare som lyckats sämst i hela Akademiens historia, och den texten eldade på striden till ett fullskaligt öppet krig.
Nu sitter han kvar i Akademien. På torsdagskvällen sa han i SVT:
– Vi som var närvarande där kom till slut överens om att det här var den lösning som var möjlig i dagens läge, sade Horace Engdahl.
Men kritiken mot honom och dem som är kvar i Akademien är nästan lika våldsam som hans egna uttalanden i striden. Flera medier har sammanställt kommentar kring det som hänt, som Aftonbladet, SvD, Expressen och DN.
Horace Engdahl är 69 år. Han bor i en lägenhet som ägs av Svenska Akademien, enligt SVT.
Skild från professorn och författaren Ebba Witt Brattström, som han har barn med. Idag har han en relation med Stina Otterberg, som i en artikel i DN kommenterat krisen i Akademien
Han är litteraturhistoriker och författare. Bland de verk han författat finns “Stilen och lyckan”, “Beröringens ABC” och “Den sista grisen”. Han har också skrivit pjäser, som “Mannen på bryggan”.
Horace Engdahl har också medverkat i tv-serien “Liv och Horace i Europa”. Som kuriosa nämner Svenska Akademien i sin presentation att han kan över hundra snapsvisor utantill.
Innan han valdes in i Akdemien hade han bland annat varit med och startat en kulturtidskrift, jobbat för DN:s kulturredaktion och för SVT.
Mellan 1999 och 2009 var Horace Engdahl Svenska Akademiens ständige sekreterare.
Anders Olsson
Han har tagit över som “tillfällig ständig sekreterare” efter att Sara Danius lämnade på torsdagskvällen. Han är också direktör för Svenska Akademien detta halvår, enligt det rullande schema som gäller. Det är också han som träffat kungen under veckan, och han har också berättat i Sveriges Radio att han fört samtal med kungen om den lösning som innebär att Sara Danius lämnar Akademien, och att även Katarina Frostenson träder tillbaka.
Anders Olsson är 69 år, och valdes in i Akademien 2008. Han är litteraturkritiker och författare. Han har gett ut sju diktsamlingar, bland dem “men så oändligt lätt att svara dig”.
Som kuriosa nämner Akdemien på sin hemsida att han inleder varje morgon med en tio minuter lång zenbuddhistisk meditationsövning.
Kristina Lugn
Kristina Lugn hör till dem som undertecknat debattartikeln där “de åtta” försvarar Frostenson. Men hon har också enligt DN medgett inför franska journalister att det som sagts om hur kulturprofilen gett sig på unga tjejer är sant. I intervjun som återges i DN säger hon också att Akademien inte har något med detta att göra, och att hon litar på kulturprofilens hustru.
E55 har intervjuat Kristian Lugn per mejl, och hon redogör för hur hon arvoderas för sitt arbete i Akademien, och att Akademie-positionen är viktig för hennes privatekonomi eftersom hon har låg pension.
LÄS MER: Ebba Witt Brattström: Starka ekonomiska incitament att vara kvar i Akademien
Hon bor enligt SVT i en lägenhet i ett hus i Gamla stan som ägs av Svenska Akademien.
Kristina Lugn är 69 år, och valdes in i Svenska Akademien 2006. Hon är författare och poet, och har skrivit en rad diktsamlingar och pjäser. Bland diktsamlingarna kan nämnas “Till min man, om han kunde läsa”, “Bekantskap sökes med äldre, bildad herre” och “Om ni hör ett skott…”. Några av hennes pjäser är “Hoppas jag hinner hem”, “Det finns ett liv där borta i Vällingby” och “Idlaflickorna”.
Tomas Riad
Tomas Riad är språkforskare och professor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Han är 59 år, och valdes in i Akademien 2011.
Han bor i en lägenhet i ett hus ägt av Svenska Akademien något SVT rapporterat om. Han hamnade nyligen i blåsväder när SVT uppdagade en jävssituation, där hans sambo hade utsetts till projektledare för ett projekt som Akademien finansierat.
Jayne Svenungsson
Jayne Svenungsson är 45 år, och Akademien senaste tillskott. Hon valdes in 2017. Hon är teolog och religionsfilosof, och är professor i systematisk teologi och religionsfilosofi vid Lunds Universitet.
LÄS MER: Akademien duckar Bolagsverkets frågor
Bo Ralph
Bo Ralph är 72 år och språkforskare och professor i nordiska språk vid Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Han valdes in 1999 och har engagerat sig främst inom de språkliga områdena.
Bo Ralph har ägnat sig mycket åt den verksamhet inom Akademien som rör språk och språkforskning. Nu arbetar han på Akademiens uppdrag på en ny stor svensk språkhistoria.
Sture Allén
Han är 89 år, och en av de äldsta medlemmarna. Han valdes in redan 1980, och är språkforskare och professor emeritus vid Göteborgs universitet. Han var Svenska Akademiens ständige sekreterare mellan 1986 och 1999.
Under den tiden ska Akademien ha fått uppgifter om kulturprofilen. Men Sture Allén har sagt i en intervju med DN att han inte fann anledning att ta dem på allvar då.
Göran Malmqvist
Han är 93 år, och Akademiens allra äldsta medlem. Han är språk- och litteraturforskare och professor emeritus vid Stockholms universitet. Dessutom är han sinolog, det vill säga Kinaexpert, och översättare.
Han har varit i blåsväder efter att närstående fått lägenhet via Akademien, något SVT rapporterat om.
Motståndarna som ännu inte lämnat
Förutom “De åtta”, som röstade emot uteslutningen av Katarina Frostenson, finns några till som är kvar i Akademien. I alla fall i skrivandes stund, under fredagen. Hur det går kan ingen veta, många spekulerar om att fler kan komma att lämna. Men tre ledamöter har själva sagt att de var emot att Sara Danius skulle avgå, och de har tidigare antingen röstat för en uteslutning av Katarina Frostenson, eller lagt ned sin röst.
Per Wästberg
Han är författare, och har varit ledamot av Akademien sedan 1997. Per Wästberg är 84 år, och har skrivit många böcker, som lästs av många. “Luftburen”, “Jordmånen”, “De hemliga rummen”, “Vägarna till Afrika” och “Anders Sparrmans resa” är några av hans böcker.
Per Wästberg har vid flera tillfällen uttryckligt gett sitt stöd till Sara Danius, och velat gå till botten med det som hänt. Efter hennes avgång kallar han i SvD detta som en skamfläck för Akademien.
Han har dock sagt sig vilja vara kvar i Akademien för att reda upp skandalen.
“Akademien och Nobelpriset är viktigare än enskilda ledamöters väl och ve. Därför hoppas jag att de avhoppade återvänder och att inga fler utträden sker – nu när Katarina Frostenson sent omsider lovat att på obestämd tid inte delta i arbetet” skriver han i en kommentar till SvD på fredagen.
Jesper Svenbro
74 år, och poet och litteraturforskare med det antika Grekland som specialitet. Jesper Svenbro valdes in 2006. Han har hållit en låg profil under krisen, men röstade för att utesluta Frostenson, och stödde Sara Danius.
Sara Stridsberg
46 år, författare och jurist som valdes in 2016. Hon har bland annat skrivit “Drömfakulteten”, “Darling River” och “Beckomberga – ett ode till min familj”.
Sara Stridsberg har uttalat starkt stöd för Sara Danius vid flera tillfällen, bland annat i DN under torsdagskvällen.
De som inte är kvar
Av De Aderton ledamöterna har nu sju lämnat, eller i vart fall tagit paus. Det råder lite oklarheter kring formerna, eftersom det fram tills krisen började ansågs omöjligt att lämna Akademien. Nu har dock bland andra kungen öppnat för att stadgarna ska skrivas om, så det blir möjligt att formellt avgå.
“Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver kungen på Hovets hemsida.
Kerstin Ekman
Sedan 1989, då Salman Rushdiekrisen skakade Akademien, har författaren Kerstin Ekman, 84, inte deltagit. Under snart trettio år har hon tiggt om att få avgå formellt, men nekats utträde.
Lotta Lotass
Hon är 54 år, författare, kulturskribent och språkforskare. Hon har inte deltagit i Akademiens arbete sedan 2015. I en intervju i Borås tidning från november 2017 berättar hon varför.
– Det var väldigt många som blev mycket ledsna när jag valdes in i akademien. Många hade velat se en fortsättning av traditionen att ha en högt uppsatt jurist på stol 1 och många tyckte att jag inte förtjänade en stol i akademien. Under de år jag var med fick jag med jämna mellanrum brev från människor som ville uttrycka sitt missnöje med mitt ledamotskap och hur jag var som person. Jag passade väldigt illa in i miljön kring akademien, sa hon då till Borås tidning.
Klas Östergren
Författaren Klas Östergren, 63 år, har formellt ansökt om utträde ur Svenska Akademien. Han lämnade tillsammans med Peter Englund och Kjell Espmark då Akademien vägrat att utesluta Katarina Frostenson. Sen Sara Danius tvingades avgå har han formellt begärt utträde.
Peter Englund
Historikern och författaren Peter Englund, 61 år, lämnade Akademien efter omröstningen om uteslutning av Katarina Frostenson. Han har uttalat sitt stöd för Sara Danius, både då han avgick och då Sara Danius lämnade. Exempelvis klädde han sig enligt Expressen i knytblus för att visa sitt stöd på fredagen efter hennes avgång.
Kjell Espmark
Kjell Espmark, 88 år, är författare och litteraturforskare, och lämnade tillsammans med Peter Englund och Klas Östergren då Akademien inte ville utesluta Katarina Frostenson. Han har varit skarpt kritisk till Horace Engdahl.
Sara Danius
Katarina Frostenson
Diktaren Katarina Frostenson, 65 år, har stor del i själva krisen. Då uppgifterna om att hennes man, kulturprofilen Jean-Claude Arnault, anklagats för en rad övergrepp, beslöt Akademien att göra en utredning. Den gjordes av en ansedd advokatfirma. Utredningen kom fram till att Frostenson och hennes make drivit ett bolag tillsammans, kulturscnen Forum, där de fått bidrag av Akademien, Statens Kulturråd och Stockholms stad med flera. E55:s kartläggning visar att paret av allt att döma gjort miljonvinst på klubben.
LÄS MER: Frostenson- Arnault kan ha gjort miljonvinst på klubben.
Dessutom pekar advokatfirmans utredning enligt DN på att verksamheten förefaller ha bedrivit svart, utan utskänkningstillstånd och i strid med bland annat bokföringsregler. Dessutom ska kulturprofilen enligt advokatfirman ha läckt namnen på Nobelpristagare i förväg.
Katarina Frostenson lämnade arbete i Akademien på torsdagskvällen, men huruvida hennes avgång är permanent är oklart. Den “tillfällige ständige sekreteraren” Anders Olsson säger till SR att det kan vara fråga om ett uppehåll.
Johanna Cederblad
Karolina Palutko Macéus