News55

Så ökar shoppingberoendet bland äldre

Artikelbild
Innan du tar fram kortet och betalar på nätet finns det saker att känna till så du inte blir lurad.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2023

Allt fler äldre blir shopaholics på nätet. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt fler söker tillfredsställelse i att köpa något fint eller gott på nätet, att fynda och att unna sig. Det uppger terapeuten Patrik Wincent, specialiserad på olika beroendeproblem, till Aftonbladet.

Han märker också att det finns en stor skam i att inte ha kontroll över sitt handlande och därmed inte har koll på sin ekonomi.

Bakom oss har vi pandemin, där många äldre blev isolerad och uttråkade. Därefter tyngdes vi av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den kraftigt stigande inflationen som slog brett inom flera produktkategorier, inte minst elpriset och matpriserna som har blivit kännbara för de med små marginaler i privatekonomin. Att då söka sig till nätet har blivit en strategi att hantera hopplösheten.

— Det är väldigt många äldre över 50 år som ringer och är förtvivlade över sitt shoppingbegär, säger terapeuten Patrik Wincent, till tidningen.

Han lyfter fram en viss kategori som drabbats och det är kvinnor som i smyg har tagit snabba sms-lån för att klara sig och oftast människor från medelklassen. (Här finns dock ingen statistik att tillgå reds.anm)

Att vara shoppingberoende är ingen diagnos och det finns knappt någon forskning kring ämnet.

Patrik Wincents råd är att disciplinera sig, köpa det man har råd med och tänka långsiktigt. Det gäller att stå emot suget och att våga ta hjälp innan det är försent.

Detta shoppar äldre mest på nätet; Porslin, samlarsaker, klockor, kläder, skor, väskor, teknik, hygienprodukter, böcker och smycken.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS