News55

Så sänker du din boränta

Bostadskostnaden aldrig så hög som nu
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 01 aug. 2022

Trots oroliga tider finns det en hel del att göra för att pressa banken när du förhandlar om din boränta.

ANNONS
ANNONS

Världens centralbanker fortsätter att höja styrräntorna, något som också påverkar Sverige där flera banker höjt sina listräntor för bolån. Trots det oroliga läget finns det olika sätt att gå till väga för att pressa boräntan, skriver Svenska Dagbladet

Förbered dig

Börja med att komma väl förberedd inför ditt möte med banken genom att visa att du har bra koll på din ekonomi. Har någon i hushållet fått en löneökning kan det vara värt att ta upp, för att visa att man har fått en bättre betalningsförmåga. Har man en låg skuldsättning är det också ett bra argument mot banken.  

Ett annat tips är att omvärdera din bostad. Har du gjort en omfattande renovering eller om du tror att din bostads värde har stigit kan det vara en god ide att se om du kan få upp värdet på din bostad. På så sätt får du procentuellt en lägre belåning på bostaden. Värt att notera är att man bara får göra en omvärdering var femte år med undantag vid större renoveringar. 

Hur trogen kund är du? Genom att samla dina olika tjänster hos banken kan det underlätta förhandlingen och leda till en lägre ränta.

Jämför banker

Jämför olika banker med varandra. Upptäcker du att en annan bank erbjuder en bättre ränta kan det vara ett bra argument att ta upp under förhandlingen, banken är oftast måna om att ha kvar sina kunder då det är dig de tjänar pengar på. 

Byt bank

ANNONS

Är du inte nöjd? Var då inte rädd för att byta bank. Det kan dock vara klokt att komma ihåg att du kan få betala ränteskillnadsersättning om du har valt att binda lånet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS