News55

Så ska du planera ekonomiskt efter 50-plus

Artikelbild
Kanske vill man som 50-plussare spara för att resa, eller öka sin levnadsstandard.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 29 aug. 2023

Den ekonomiska planeringen varierar beroende på vilken fas i livet man befinner sig i. Här kan du läsa sparekonomernas tips för dig som är 50 år och uppåt.

ANNONS
ANNONS

Sparekonomerna Frida Bratt på Nordet och Nicklas Andersson på Advanza berättar i Göteborgs-Posten om sina bästa råd till olika åldrar när det kommer till ekonomisk planering.

När ungarna lämnat boet hamnar man i det som i Frankrike kallas för “den tredje åldern”. Med dubbla inkomster och inga barn att försörja har man kanske pengarna man saknade i ungdomen och mer frihet.

– Man får sätta sig ned och fundera vad man vill göra. Vill man spara för att resa, eller för att ha en hög levnadsstandard? Behöver jag öka sparandet eller minska? Det är såklart generaliserande, men här hamnar man ju lite på ”upploppet” gällande sparandet. Det är nu en god möjlighet finns att spurta med det sista sparandet innan pensionen, säger Frida Bratt till Göteborgs-Posten.

Vilka ekonomiska misstag ska man akta sig för i den här åldern?

– Här handlar det om att successivt skifta över i sparandet, från hög risk till lite mindre risk. Kanske ett par räntefonder som är mer stabila eftersom man antagligen behöver pengarna mer i närtid. Att man missar att trappa ned långsamt tror jag kan vara ett vanligt misstag, säger Frida Bratt till tidningen.

Även Nicklas Andersson är inne på samma linje i denna fråga:

– Ett misstag kan vara att ta för hög risk med pengar som man kommer att behöva inom ett antal år. Även om det är många år kvar innan de flesta går i pension så är det hög tid att fundera kring dessa frågor, fördelen är att det är tillräckligt lång tid kvar för att göra något åt exempelvis ett uteblivet sparande, säger han till tidningen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS