News55

Så ska du tänka när bolånen löper ut

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 23 mars 2023Publicerad: 23 mars 2023

En expert kommer med en rad tips på hur du i tuffa ekonomiska tider kan tänka och agera när bolånen börjar löpa ut.

ANNONS
ANNONS

Det är många faktorer som gör att det just nu känns i plånböckerna för svenska hushåll. I år går dessutom 72 procent av svenskarnas lån ut, varav många varit bundna. Detta gör att flera svenska har ännu inte känt av de räntehöjningar som pågått under en tid. Det rapporterar GP.

Shoka Åhrman, sparekonom och strateg på SPP, ger sina tips på hur man ska tänka när bolånen löper ut.

Till att börja med: bunden eller rörlig ränta? Många ser det som en trygghet att binda lånen, men enligt Åhrman är det inte alltid det bästa långsiktiga valet.

– Även om vi nu tror att det den närmsta tiden kan komma ytterligare höjningar, så vet vi inte hur det ser ut om till exempel två år. Då kanske Riksbanken kommer börja sänka räntorna och då påverkas den rörliga.

Enligt sparekonomen så kan det vara betryggande för människor att veta vad man ska betala varje månad. Samtidigt riskerar du i framtiden att betala en högre ränta för att veta vad din räntekostnad landar på..

Dela upp dina lån

ANNONS

Att dela upp lånen och binda dem på olika tid kan också vara ett alternativ. Ett generellt råd inom sparande är att alltid sprida sina risker, detta kan även appliceras på bolåneräntan.

– Det är viktigt att kolla på olika alternativ och inte låsa sig vid ett.

När det väl blir dags att förhandla om bolåneräntan så har Shoka Åhrman även där några tips:

– Förhandla med hela din ekonomi. Tryck på att ni har ert sparande, löner och försäkringar hos banken om ni nu har det.

Enligt henne bör man även kolla på snitträntan istället för listräntan Detta eftersom den tidigare indikerar vilken ränta andra kunder i banken har fått.

Begär skattejämkning

ANNONS

Ett annat tips som Åhrman ger är att begära skattejämkning. Det är ett sätt att få ner sina månadsutgifter när räntan stiger. Detta innebär att man får sitt ränteavdrag varje månad istället för i en stor summa med skatteåterbäringen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS