News55

Så slår vårdkonflikten mot patienterna

Vårdförbundets varsel gäller bland annat sjuksköterskor. Arkivbild. (Foto: Jessica Gow/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Snart kan över 60 000 vårdanställda tas ut i konflikt. Arbetsgivaren varnar för inställda planerade operationer och begränsad tillgänglighet. Men patienter uppmanas att fortsätta söka vård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här är varslet i korthet:

Varslet börjar att gälla klockan 16 i dag torsdag den 25 april.

Det gäller medlemmar i landets samtliga regioner, samt fyra kommunala bolag i Stockholm: Ambulanssjukvården i Storstockholm, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. Det innebär att medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid, samt att arbetsgivaren inte får nyanställa inom Vårdförbundets yrkesgrupper.

Berörda yrkeskategorier är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inklusive dem med specialistfunktion och inklusive chefer.

Krav på höjd lön

Varslet undantar bland annat verksamhetschefer och förvaltningschefer.

Bland Vårdförbundets krav i avtalsförhandlingarna finns höjda löner och förkortad veckoarbetstid.

ANNONS

Från arbetsgivarhåll har man varnat bland annat för att operationer kan behöva ställas in om varslet träder i kraft.

“Det finns risk för att vi kan behöva minska vår operationskapacitet för planerade operationer till följd av blockaden och du kommer informeras om din operation påverkas”, skriver exempelvis Region Sörmland på sin hemsida.

“Fortsätt sök vård”

Tills vidare uppmanas ändå patienter med en bokade vårdtid att komma den tid de är bokade.

“Fortsätt sök vård och kom på dina planerade besök”, skriver Region Örebro län.

Region Kronoberg och Region Blekinge skriver att viss verksamhet kan behöva minskas och att det kan bli längre väntetider på exempelvis planerad vård och provsvar.

Enligt Region Halland behöver invånarna vara beredda på att blockaden generellt kan påverka tillgängligheten till vård.

“Vi prioriterar den akuta verksamheten och den vård som inte kan anstå utan risk för liv eller försämrad långsiktig hälsa”, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Martin Engström i ett pressmeddelande.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]