News55

Så sparar Sveriges ministrar

Artikelbild
Arkivbild/TT
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 01 nov. 2023

Statsminister Ulf Kristersson och hans statsrådskollegor i regeringen har det yttersta ansvaret för svensk ekonomi - men hur duktiga är de på att spara privat? Det visar sig att regeringen består av sparare av alla slag.

ANNONS
ANNONS

Tidningen Aktiespararen har begärt ut aktie- och fondinnehaven för samtliga personer i regeringen för att kartlägga hur ministrarna sparar privat. Enligt tidningen finns det alltifrån försiktiga generaler till placerare med “uppenbart dålig koll”. 

Tidningen är dock tydlig med att flera av statsråden väljer att inte investera i enskilda aktier för att undvika jäv. 

Först ut i undersökningen är statsminister Ulf Kristersson som visar sig enbart ha ett innehav i portföljen – SEB:s Sverigefond med AB Volvo som största innehav. Fonden har på fem år avkastat 71% mot börsens 59%. Aktiespararen riktar dock kritik mot att statsministern inte sprider sina risker tillräckligt med en portfölj på endast en fond. 

Det statsråd som får sämst betyg är justitieminister Gunnar Strömmer. Enligt tidningen så framstå han som “en sällsynt aningslös sparare”. 

“Av totala 2,4 miljoner ligger 1,6 miljoner i Söderberg & Partners Proaktiv 80 PM. Det är en fond med skyhög avgift, 1,92% på Nordnet, och usel avkastning, 6,7% på fem år. Både Morningstar och Småspararguiden har utnämnt den till en av marknadens ”värsta skitfonder”, skriver tidningen.   

Ett par ministrar som istället benämns mer som börshajar är arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson samt biståndsministern Johan Forsell. 

“Johan Pehrson har en mycket bred portfölj i aktier och fonder med ett totalt värde på knappt 1,9 miljoner. Merparten av aktierna är i traditionella verkstads- och industribolag som Epiroc, Atlas Copco, ABB, Alfa Laval och Sandvik”, skriver Aktiespararen. 

Den överlägset största portföljen på 6,3 miljoner har Johan Forsell. Biståndsministern portfölj består av enbart ETF:er och vanliga fonder. 

ANNONS

“Han har uppenbarligen tilltro till Cliens förvaltare, efter flera köp i år är hans två största innehav Cliens Sverige, drygt 1 miljon, och Cliens småbolag, drygt 800 000 kronor. Båda fonderna är topprankade och överträffar börsen både i år och på fem års sikt. Cliens Sverige har på fem år avkastat 77% och Cliens småbolag 94%”, skriver tidningen.  

Värde urval statsrådens aktie- och fondinnehav, miljoner kronor

Biståndsminister Johan Forsell 6,3

Justitieminister Gunnar Strömmer 2,4

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson 1,9

Skolminister Lotta Edholm 1,8

Statsminister Ulf Kristersson 1,0

Finansminister Elisabeth Svantesson 0,5

ANNONS

Energi- och näringsminister Ebba Busch 0,1

Källa: Regeringskansliet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS