News55

Så tjänar du extrapengar på ditt hem och din bil

Artikelbild
STOCKHOLM 20151002
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 29 juni 2016

Delningekonomi kallas det - den nya trenden att hyra ut eller bytlåna sina ägodelar. Var femte svensk över 60 har redan testat - eller funderar på att testa - delningstrenden.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har blivit allt vanligare bland svenskarna att hyra ut sina sommarhus, lägenheter och bilar. Det kallas delningsekonomi och kan även handla om att låna ut eller byta varor och tjänster med varandra.

I en undersökning som försäkringsbolaget If har genomfört har 3 700 svenskar fått svara på om de kan tänka sig den här typen av delningsekonomi.

Bland de tillfrågade över 60 års ålder svarade nästan var femte att de kan tänka sig att hyra ut eller redan har hyrt ut sin egen bostad. Ungefär lika många kan tänka sig att låta någon annan använda deras bil.

      LÄS MER: Tredubblad fattigdom bland landets äldre

Många förmedlingssidor på internet

Men det är de under 30 som är mest öppna för att låna ut sina saker. Nästan hälften i den här åldersgruppen kan tänka sig att hyra ut sin bostad och var tredje ställer sig positiv till att hyra ut sin bil.

På internet finns i dag mängder av sidor som erbjuder förmedling av den här typen av tjänster. Men det innebär både möjligheter och risker.

– För att uthyrningen ska bli en positiv upplevelse är det viktigt att veta vem som bär ansvaret om något går fel – privatpersonen eller förmedlaren, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

ANNONS

      LÄS MER: Varannan egenföretagare pensionssparar inte

Kolla med försäkringsbolaget vad som gäller

Hon rekommenderar att man i förväg tar reda på så mycket som möjligt – både kring regler och ansvarsfördelning och om den man hyr eller lånar ut till. Allt för att slippa obehagliga överraskningar.

Inredning som förstörs eller försvinner om bostaden hyrs ut täcks sällan av en vanlig hemförsäkring och den privata bilförsäkringen gäller normalt inte vid privat biluthyrning. Därför rekommenderas att den som vill dela hem eller bil med andra bör höra av sig till sitt försäkringsbolag så att man får ett bra skydd även under uthyrningen.

– Uthyrningsförmedlare erbjuder ofta ett visst skydd till den som hyr ut. Men det är viktigt att kontrollera vad som ingår i det, säger Caroline Uliana.

      Club55: Följ med på vår klubbsegling i Kroatien med More Sailing

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS