News55

Så undviker du att förlora upp till 150 000 av pensionen

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 16 jan. 2017

Att ta ut sin tjänstepension under en kortare period är något allt fler pensionärer gör, men det kan stå dig dyrt visar en rapport från pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När den allmänna pensionen minskar blir tjänstepensionen allt viktigare för den som vill bibehålla sin ekonomiska standard som pensionär, det skriver Svenska Dagbladet.

Många lockas därför av att ta ut sin tjänstepension under kortare tid. En undersökning från pensionsbolaget AMF visade att en tredjedel väljer kortare uttag av sin tjänstepension än livsvarigt, något som enligt pensionärsorganisationen SPF Seniorerna kan leda till att personer som lever länge kan mista upp till 150 000 kronor.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Äldres inflytande i vården kan försämras

“Viktigt att människor förstår vad som händer”

De stora förlorarna är framför allt pensionärer med hög pension eftersom korta uttag gör att ränta på ränta-effekten faller bort på tjänstepensionskapitalet.

– Det här visar hur viktigt det är att människor förstår vad som händer vid olika val. Samtidigt som folk måste bestämma själva hur de vill ta ut sin pension, tycker vi att livsvarig pension borde vara det förkryssade alternativet på tjänstepensionsblanketterna, säger Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna till Svenska Dagbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS