Mellandagsrean är i gång - här är fem tips för att undvika att fastna i fällor.
Mest läst i kategorin
Gör förarbetet:
När Konsumentverket granskade årets Black week-rea visade det sig att sju av tio e-handelsföretag inte följer lagen när de lockar med sänkta priser. Långt ifrån alla lyssnar till de skärpta reglerna som säger butikerna måste uppge varans lägsta pris de senaste 30 dagarna.
Gör därför ett eget förarbete innan du ger dig ut. Gå in på en prisjämförelsesajt, sök på produkten och se hur prisnivån varierat under en längre period.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
Se upp för bedragarna:
Var vaksam, för bland de största fynden lurar även bedragarna. Klicka inte på annonser med okända länkar. Och letar du runt på nätet, var noggrann och handla bara från sajter som erbjuder säker betalning.
Erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna är antagligen det.
Fall inte för köphetsen:
Rea har en stark effekt och är ett ord som drar blickarna till sig. Att spontanshoppa kan vara kul, och känslan blir inte sämre av att man känt att man gjort ett klipp. Men är det någonting du verkligen behöver?
Mest pengar sparar du om du bara handlar det du tänkt, eller ingenting alls.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
Ha is i magen:
Efter några lugna dagars julfirande får mellandagsrean svensken att vakna till. Vissa känner att det dessutom måste fyndas fort eftersom tillfället kan vara borta imorgon. Men i många fall är det inte nödvändigt att stå och stampa utanför butiken innan den öppnar.
Rean pågår länge och priset kan komma att sänkas ytterligare om butiken vill bli av med produkten. Om du känner att du missat något är i alla fall en sak säker, snart kommer våren och med den nya kampanjer.
Måste varan vara ny?
Vissa produkter vill du ha som ny, andra kanske fungerar lika bra som bättre begagnade? I de fallen kan du som konsument både få ned priser ytterligare, och tänka mer hållbart.
Olle Bengtsson/TT