News55

SBAB anklagas för åldersdiskriminering vid lån

AVESTA 20131010
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 29 juni 2017Publicerad: 29 juni 2017

Diskrimineringsombudsmannen inleder en utredning mot statliga SBAB då bolaget nekat personer över 59 år att ta lån hos dem, det skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En anmälan om att SBAB diskriminerar personer över 59 år kom in till Diskrimineringsombudsmannen (DO) i maj. Anledningen är att SBAB nekat personer över 59 år att ta lån – oavsett om de jobbar fortfarande eller ej, det skriver Svenska Dagbladet.

DO har nu valt att öppna en utredning om det inträffade.

– Vi har begärt yttrande från SBAB, men vi kommenterar inte ärenden vidare under pågående tillsyn, säger Patricia Isakson, jurist på DO, till Svenska Dagbladet.

      LÄS MER: Pensionärer nekas bolån hos bankerna

Räknar med kraftig minskad inkomst

Enligt SBAB har de inte någon övre gräns för att bevilja bolån men enligt nya regler ska kommande förändringar i inkomsten tas i beaktning vid nya lån. Detta har i praktiken betytt att SBAB räknar med en kraftigt minskad inkomst, oavsett arbetssituation, för låntagare från och med att de fyllt 60 år.

SBAB har för enkelhetens skull valt att räkna med att alla över 59 år får en reducerad inkomst med 30 procent. Men om kunden redan gått i pension räknar SBAB med den inkomsten.

Den 4 juli ska SBAB ha kommit in med svar på DO:s frågor och därefter ska DO ta ett beslut om hurvida ytterligare åtgärder ska vidtas.

ANNONS

      LÄS MER: Risken för fattigdom ökar dramatiskt bland äldre

“Det är ett generellt problem”

PRO:s sakkunnige i ekonomifrågor, Anders Thoré, menar att det är ett generellt problem att äldre har svårt att få lån.

– Vi har hört att framför allt SBAB har satt en åldergräns före pension. Sedan kan man säga att när andra banker gör en inkomstprövning mot pension blir det i praktiken en typ av åldersgräns det också, säger Anders Thoré till Svenska Dagbladet.

Enligt Anders Thoré blir konsekvensen att rörligheten på bostadsmarknaden minskar, eftersom reglerna gör det svårare för äldre att exempelvis flytta från en villa till en lägenhet.

– Om pengarna från villan inte räcker för att köpa en bostadsrätt kan man helt enkelt inte flytta, säger han.

Anders menar att detta kommer att leda till att allt fler äldre måste ta hjälp av sina barn för att ta lån, något han tycker är orättvist och innebär stora problem för de som inte har anhöriga eller barn som kan ta lån i deras ställe.

      FLER NYHETER: Mer nyheter för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]