News55

SBAB: Trendskifte inom bolån

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 27 okt. 2023

Andelen nya kunder som valt rörlig ränta hos SBAB har sjunkit med 7 procentenheter sedan toppnoteringarna i maj i år. Det visar en ny undersökning från statliga SBAB, som även ser att många bolånetagare tror på sänkt ränta från Riksbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Historiskt sett är andelen som valt rörlig ränta fortsatt hög på 89 procent i september. Jämfört med maj i år är det dock en nedgång på 7 procentenheter. I juni var motsvarande siffra 94 procent rörlig, 2 procent bunden och 4 procent en kombination.

“Redan förra kvartalet anade vi ett trendskifte och den bilden bekräftas nu”, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB i en kommentar.

Undersökningen visar även att 29 procent av 1 000 tillfrågade bolånetagare tror att rörliga bolåneräntan inom 12 månader kommer ligga på runt 5 procent. Omkring 23 procent tror att räntan kommer sjunka till runt 4 procent.

“Nästan var fjärde bolånetagare tror att räntan kommer att sänkas tidigare än vad Riksbanken signalerar i sin prognos”, säger Hasselvik.

Riksbankens egna prognos är att räntan kan komma att höjas en gång till i år för att sedan ligga kvar på nivån under ett par år framöver.

I nuläget ligger styrräntan på 4 procent. Centralbanken kommer med sitt nästa beslut i november.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS