News55

Schweiz: Ja till lag om förnybar energi

Artikelbild
Ett tidigare projekt som kombinerar sol- och vattenkraft – solpaneler läggs här över vattendammen Lac des Toules i Bourg-Saint-Pierre. Arkivbild. (Foto: Valentin Flauraud/Keystone via AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Ett tydligt ja till stora satsningar på sol-, vind- och vattenkraft. Det blev resultatet i en schweizisk folkomröstning i helgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Schweizarna hade på söndagen att ta ställning till ett förslag till ny lag som stipulerar att alplandet ska ha “ett stabilt elsystem baserat på förnybara energiformer”.

Parlamentet har redan sagt ja, och nu gör alltså även folket tummen upp. Enligt mediebolaget SRF:s preliminära uppgifter fick ja-sidan ungefär två tredjedelar av rösterna.

Debatten har på sina håll varit intensiv, där planerade satsningar på sol- och vindenergi mötts av oro för att paneler och turbiner ska skymma det världsberömt vackra landskapet.

Men samtidigt är Schweiz i en utsatt situation energimässigt. Vattenkraft står för mycket av energin, men i klimatförändringarnas tid kan man inte räkna med att dammarna ska kunna ge lika mycket som förr. Och landet importerar det mesta av sin el, vilket gör det beroende av grannländerna.

Den nya lagen väntas göra det lättare att få igenom bygget av nya sol- och vindparker runtom i Schweiz. Även fortsatt exploatering av floder för vattenkraft ska underlättas, även om myndigheterna försäkrar att natursköna platser ska vara fortsatt fridlysta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS