News55

Ska du köpa lägenhet? Här är fem missar att undvika

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

Att köpa en lägenhet i en bostadsrättsförening kan vara båda spännande och utmanande. Det gäller att vara uppmärksam på dolda fallgropar som kan dyka upp. Här är fem viktiga aspekter att ha i åtanke, enligt Göteborgs-Postens ekonomireporter Alexander Piauger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För låga avgifter

Det kan verka lockande med låga avgifter men om de är för låga kommer det att behöva höjas på sikt. Det är viktigt att bostadsrättsföreningen har ett bra kassaflöde för att kunna hantera alla kostnader och intäkterna kommer främst från de boendes månadsvisa avgifter. Ta därför reda på om föreningen får in mer pengar än vad den gör av med och läs årsredovisningen, tipsar GP:s reporter.

Stora lån

En hög belåningsgrad i föreningen ökar riskerna, vilket kan innebära framtida avgiftshöjningar. Det är oftast ett dåligt tecken om lånen är stora, bundna och om bindningstiden är på väg att löpa ut.

Stora underhållsbehov eller stambyte

Det är svårt att förutse framtida underhållsbehov, men att undersöka föreningens underhållsplan och tidigare stambyten kan ge en indikation. Du bör dock vara medveten om att planerad livslängd inte alltid stämmer överens med verkligheten. Ett element kan plötsligt gå sönder och behöva bytas direkt – eller så håller det mycket längre än vad man tänkt.

Föreningar som inte äger sin mark

ANNONS

Att köpa en bostad i en förening som inte äger sin mark kan leda till oväntade kostnader, exempelvis om markägaren bestämmer sig för att ta mer betalt. Se därför till att granska avtalen noga och fundera över vad det kan tänkas innebära för dig innan du köper bostaden.

Oprofessionella styrelser

Tänk på att vem som helst kan bli invald i bostadsrättsföreningens styrelse. Om det är en mindre förening kan det dessutom finnas ont om alternativ, vilket gör det svårare att rösta bort en styrelse som inte sköter sig. Alexander Piauger tipsar därför om att se över ruljangsen i styrelsen.

Om du kontrollerar och ser över dessa fem punkter innan du köper en lägenhet i en bostadsrättsförening så har du gjort ett bra förarbete. Lycka till!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS