News55

Skattepengar gick till anrik tennisklubb

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 29 aug. 2018

Björn Borgs gamla tennisklubb SALK har sponsrats av staten i flera år. Över en kvarts miljon av skattebetalarnas pengar har betalats ut till den anrika Bromma-klubben, kan E55 avslöja.

ANNONS
ANNONS

Missförhållandena i det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform är större än vad som går att läsa sig till i årsredovisningen, kan E55 avslöja.

E55 har tidigare kunnat berätta om hur statens riskkapitalbolag Foruriertransforms sparkade vd Per Nordberg nekats ansvarsfrihet för 2017 och hur anställda haft generösa förmåner som inte beskattats korrekt. Bland annat ska vd och flera medarbetare ha haft medlemskap på en exklusiv hälsoklubb i centrala Stockholm där de kunnat träna med personlig tränare på skattebetalarnas bekostnad.

Nu visar det sig att mer skattemedel har runnit ur bolaget. Hundratusentals skattekronor har betalats ut till tennisklubben SALK där den sparkade vd:n själv är styrelseledamot, kan E55 avslöja.

Avtalet var inte relevant

Katarina Green som är kommunikationsansvarig för statliga Saminvest där Fouriertransform numera ingår bekräftar uppgiften.

–Sponsoravtalet upphörde i samband med att den nya styrelsen och ledningen tog över ansvaret i Fouriertransform 2017. Avtalet ansågs inte relevant i förhållande till bolagets verksamhet, säger Katarina Green.

SALK har funnits i över 100 år och flera kända tennisspelare som Nicklas Kulti, Joachim ”Pim-Pim” Johansson och klubbens hedersmedlem – Björn Borg – har spelat i klubben.

Per Nordberg har själv suttit som ledamot i SALK och i dess sponsringskommitté samtidigt som Fouriertransform har haft sponsoravtal. Staten har sponsrat klubben sen 2013 och totalt har omkring 320 000 kronor betalats ut till tennisklubben som ligger i den välbärgade Stockholmsförorten Bromma.

ANNONS

I ett skriftligt svar säger SALK:s ordförande Odd Swarting att varje sponsring skräddarsys efter önskemål.

“I detta fall var fokus på enligt avtalet att ge Fouriertransform tillgång till Salks betydande företagarnätverk där varje år ett antal träffar genomförts med föredrag som är relevanta för beslutsfattare och entreprenörer, men avtalet innehåller även andra komponenter.”

Christian Heger, VD i Salktennis AB och sponsoransvarig för klubben hör av sig fyra dagar efter att E55 först sökt honom och hänvisar då till Odd Swartings uttalande.

“Avtalsrelationen har varit mellan föreningen SALK och Fouriertransform. AB Salktennis är inte part i avtalet”, skriver Christian Heger.

LÄS MER: Statlig vd nekas ansvarsfrihet

Men i det statliga riskkapitalbolaget stannar det inte bara i felaktigt sponsorskap för flera hundra tusen kronor och generösa förmåner med privattränare utan även attestordningen har kringgåtts.

”Styrelsens samlade bedömning av regelöverträdelser som skett inom Fouriertransform, dels att skatter och avgifter rapporterats felaktigt men också att den interna attestordningen i vissa fall kringgåtts, föranledde hävningen av vd Per Nordbergs anställningsavtal hösten 2017, säger  Katarina Green.

Per Nordberg påkallade ett skiljeförfarande när han fick sparken från Fouriertransform, resultatet är sekretessbelagt.

ANNONS

E55 har sökt Per Nordberg.

LÄS ÄVEN: Allra-topp ger sig in i politiken

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS