Nej, det är inte bara kommunernas fel att pensionerna sänks för tusentals pensionärer. I alla fall inte enligt förhandlingschefen på SKL, som tillbakavisar uppgifterna om att arbetsgivarparten ensidigt ändrat pensionsavtalet.
Mest läst i kategorin
Pensionsexperterna KG Scherman, tidigare generaldirektör för Riksförsäkringsverket och Bång Berit Norén, tidigare Stockholms stads pensionsansvariga, hävdar att det var SKL som ensidigt skruvade på tjänstepensionsavtalet för många kommunalanställda. De har sagt till TT att SKL gjorde ändringen för att avtalet annars skulle bli för dyrt för kommunerna.
Nu har ändringen, som de hävdar skedde 2009, gjort att pensionerna sänks för tusentals pensionärer. För vissa med mer än 1 000 kronor per månad.
Men SKL:s förhandlingschef Nicklas Lindahl tillbakavisar detta helt.
– Nej, vi har inte ändrat avtalet ensidigt. Ändringen har vi kommit överens om efter en förhandling med motparten 2002, säger han till E55.
Att ändringarna behövde göras har med att göra med det nya pensionssystemet som trädde i kraft på 90-talet, förklarar han. Tjänstepensionen passade helt enkelt inte ihop med det nya pensionssystemet.
– De här ändringarna har gjort att det blivit förbättringar för pensionärerna genom åren, men också försämringar vid tre tillfällen tidigare, 2010, 2011 och 2014. Men då var det inte lika stora sänkningar som nu, 2018, säger han.
Nicklas Lindahl berättar att han själv inte var med då ändringsavtalet ingicks. Då förutsåg ingen det som sker nu, förklarar han.
– Det är olyckligt när pensioner varierar så här mycket, säger han.
Tjänstepensionsavtalet är mycket krångligt, det är alla överens om. Det är svårt att förklara exakt vad som gör att så många nu får sänkt pension, men det har med sammanläggningen av den allmänna pensionen och tjänstepensionen att göra.
Pensionsexperterna KG Scherman och Bång Berit Norén tycker att avtalet är på tok för krångligt, och innebär alldeles för mycket räknande och administration.
– Man måste fråga sig varför vi egentligen har systemet med tjänstepension. Det kan inte få bli så att man snålar in och lurar en massa personer på pengar, säger hon till TT.
Nu har pensionärsorganisationerna krävt att parterna ska sätta sig vid förhandlingsbordet igen, och se till att komma överens så att det inte blir några ytterligare sänkningar av pensionerna framöver.
– Vi har till stor del samma medlemmar som parterna, många av våra medlemmar är också med i Kommunal. Vi kan inte göra något för dem mer än det här, de vädjar till oss att försöka få parterna att ta sitt ansvar. PRO har också krävt det, säger Liza Di Paulo Sandberg, vice ordförande i SKPF Pensionärerna till E55.
Nicklas Lindahl har inte sett brevet från pensionärsorganisationerna ännu, men är beredd att sätta sig vid förhandlingsbordet.
– Vi kommer att förhandla om våra motparter vill det. Det gör vi alltid, säger Nicklas Lindahl.
LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare