News55

SPF Seniorerna: Bestraffa inte den som sparar

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2017

Regeringens förslag om höjd sparskatt sänder en tydlig signal: bestraffa den som sparar. Förslaget måste därför slopas och regeringen bör istället underlätta för sparare att spara tryggare och mer, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, och Tove Zander, vd Unga Aktiesparare i SvD Debatt.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ljuset av att allt fler äldre – på grund av den allmänna pensionens brister – tvingas spara privat för att klara sig ekonomiskt är regeringens förslag om höjd sparskatt både oansvarigt och oförståeligt, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, och Tove Zander, vd Unga Aktiesparare i SvD Debatt.

De drygt 2 miljoner personer som sparar sina pengar i ISK-konton och kapitalförsäkringar är de som kommer att omfattas av regeringens föreslagna höjning av sparskatten. Förslaget är, enligt debattörerna, inget annat än ett svek. Både mot de som är i färd med att börja spara och de som har sparat under ett helt liv.

      LÄS MER: Sänkt skatt löser inte problemet med ett pensionssystem som inte levererar

Slår hårt mot sparare i olika generationer

Och svensk ekonomi kan inom en snar framtid börja vackla. Detta i kombination med att pensionsnivåerna ser ut att förstärkas ytterligare kommer slå hårt mot landets äldre och de unga som sparar privat, skriver debattörerna.

Signalen från politikerna är tydlig: bestraffa den som sparar medan det logiska vore att regeringens förslag var det motsatta, skriver debattörerna och eftersöker istället politiska åtgärder i syfte att göra sparandet mer attraktivt, skriver Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, och Tove Zander, vd Unga Aktiesparare i SvD Debatt.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS