News55

SPF Seniorerna: Hela pensionssystemet måste renoveras

Artikelbild
Antalet fattigpensionärer i Sverige beräknas i år öka till 231 000 personer. "Oacceptabelt", anser pensionärsorganisationen PRO som anser att det behövs "snabba åtgärder" för dem med de lägsta pensionerna. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 okt. 2017

Under 2018 höjs bostadstillägget och pensionen samtidigt som skatten sänks för Sveriges pensionärer. Men eftersom levnadskostnaderna ökar allt mer är det tveksamt om det som många äldre skulle klassa som ett glädjebesked kommer ge några betydliga summor över, det rapporterar Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett flertal politiska förändringar kommer bidra till att Sveriges pensionärer får mer i plånboken under 2018. Samtidigt är det lätt att bortse från att sådant som ökade boendekostnader och dyrare livsmedelspriser också inverkar på ekonomin. I själva verket blir det inte mycket till övers att röra sig med, det rapporterar Expressen.

SPF Seniorerna har tagit fram ett flertal exempel på hur mycket pengar en genomsnittlig pensionär har kvar efter att alla räkningar och utgifter är betalda. Och det är ingen rolig historia, tycker Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

      LÄS MER: Så tycker pensionärsförbunden om höjt bostadstillägg

– Skattesänkningar löser inte huvudproblemet med ett pensionssystem som ger för låga pensioner och som dessutom har svårt att hänga med i andra basala kostnader som livsmedel och hyror. Det leder inte bara till ekonomiska svårigheter men också sociala problem som ensamhet och isolering, säger Eva Eriksson till Expressen och fortsätter:

– Det är ett bra tillskott som kommer 2018 men efteråt ser vi att pensionerna ligger mer eller mindre stilla.

      LÄS MER: Skattesänkningar för pensionärer får kritik

“Pensionssystemet måste renoveras”

Ja, enligt Expressen har lönerna ökat med hela 22 procent de senaste tio åren, medan pensionerna endast har ökat med en procent. Detta har skapat ekonomiska klyftor mellan löntagare och pensionärer. Eftersom det blir allt dyrare att leva rimmar en snål pension dåligt med möjligheterna att leva gott på ålderns höst.

ANNONS

Det är bland annat på basis av detta som Eva Eriksson från SPF Seniorerna efterfrågar pensioner som går att överleva på och ett pensionssystem som hänger med i kostnads- och inkomstutvecklingen.

– Hela pensionssystemet måste renoveras. Vi vill ha ett system som ger pensioner som det faktiskt går att leva på, säger Eva Eriksson till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS