News55

SPF Seniorerna: Skärpt amorteringskrav slår mot äldre

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2017

Nästa vecka är det dags för Finansinspektionen att ta beslut om huruvida amorteringskraven av bolån ska skärpas eller inte. Enligt SPF Seniorerna kommer förslaget - om det bli verklighet - att slå hårt mot landets pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

13 november möts Finansinspektionens styrelse för att ta beslut om kraven ska skärpas för amortering av bolån eller inte. Detta skulle kunna innebära att bolånet – förutsatt att förslaget går igenom – kan komma att rusa i höjden och att det blir svårare att låna pengar till en bostad, det skriver Aftonbladet.

Enligt SPF Seniorerna kan skärpta amorteringskrav komma att slå hårt mot Sveriges äldre då många äldre – om förslaget klubbas igenom – kommer ha svårt att skaffa sig en ny tillgänglig bostad, det skriver förbundet i ett öppet  brev till Finansinspektionen.

      LÄS MER: Så tycker pensionärsförbunden om höjt bostadstillägg

Riskerar att bli inlåsta i otillgängliga bostäder

“Cirka 65 procent av nyblivna pensionärer äger en bostad, sedan 20–25 år, som så gott som alltid brister i tillgängligheten när man blir äldre. Med hårdare amorteringskrav kommer många fler seniorer att bli ”inlåsta” i en olämplig bostad, vilket medför större behov av hemtjänst, äldreomsorg och vård – och ökade kostnader för det allmänna”, skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och bostadssakkunnig Erik von Platen.

Tanken med de skärpta amorteringskraven är bland annat att de ska bidra till att stävja de rusande bostadspriserna som – i kombination med att människor lånar allt mer – ökar risken för en kommande finanskris, menar Finansinspektionen. I och med Finansinspektionens förslag kan en ny bolånetagare komma att behöva amortera 3 procent varje år. Samtidigt är amorteringskraven för nya bolånetagare redan väldigt tuffa, skriver Aftonbladet.

      LÄS MER: Bostadsministern kluven inför amorteringskrav

Drömmen om en egen bostad stannar vid att vara en dröm

ANNONS

Enligt SPF Seniorerna skulle amortering kunna betraktas som sparande. För äldre är drömmen ofta en egen, mer lättillgänglig bostad. Något, som i och med förslaget, kan komma att stanna just vid en dröm.

“SPF Seniorernas beräkningar visar att skärpt amorteringskrav kommer att göra det omöjligt för 90 procent av seniorerna i storstäderna – speciellt ensamstående kvinnor – att kunna flytta till en ny tillgänglig bostad”, skriver Eva Eriksson och Erik von Platen i sitt brev till Finansinspektionen.

Finansinspektionens förslag kan komma att börja gälla från och med 1 mars 2018.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS