News55

Staten granskar sina bidrag till kulturklubben

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2018

Statens kulturråd har betalat ut miljonbelopp till makarna Frostenson – Arnaults bolag och har inlett en granskning av utbetalningarna.    

ANNONS
ANNONS

Efter de senaste turerna i Svenska Akademien har Statens kulturråd tillsatt en utredning kring de belopp som har betalats ut till den av makarna gemensamt ägda klubben, Forum.

–Vi ska gå till botten med det här och kommer inte släppa det, säger Statens kulturråds generaldirektör Staffan Forssell till E55.

Både revision och juridisk granskning

Myndigheten gör både en revision och en juridisk utredning av utbetalningarna. Pengarna har under flera år sökts för litterära aftnar, musikarrangemang, och andra kulturprojekt. Statens kulturråd får in omkring 7000 ansökningar varje år. Omkring hälften får avslag medan den andra halvan får pengar.

–Vi ser över de utbetalningar vi har gjort till klubben och det kan leda till att vi går vidare på olika sätt, säger Staffan Forssell.

Staffan Forssell. Foto: Sören Andersson /TT

Enligt Staffan Forssell kan revisionen innebära att myndigheten kräver tillbaka medel.

ANNONS

–Vi har ett tillits-system i Sverige där vi tror på de uppgifter vi får. Men vi gör stickprov och skulle en granskning visa att det rör sig om förskingring kan vi också göra en polisanmälan, förklarar Staffan Forssell för E55.

Exakt hur mycket pengar staten har betalt ut till Forums verksamhet kan myndigheten inte säga på rak arm. Men det ska rör sig om minst 1,3 miljoner kronor. Och de första utbetalningarna lär ha gjorts redan på 90-talet.

–Jag har inte den exakta siffran nu, det beror på hur man räknar och hur långt tillbaka man går, säger Helene Oljons, pressekreterare på Statens kulturråd.

Den som får pengar ska följa lagen

Enligt Staffan Forssell kräver myndigheten att de som tar emot pengar följer svensk lag.

–Det kan få konsekvenser om det förekommit sexuella trakasserier eller betalats ut svarta löner. Då har man inte följt svensk lag, säger han.

–Det här är en prioriterad fråga för oss som tar mycket tid, för vi måste gå tillbaka några år i tiden, säger Staffan Forssell till E55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS