News55

Stockholmsbörsen hängde på Europa uppåt

Artikelbild
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild (Foto: Anders Wiklund/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 juli 2024Publicerad: 01 juli 2024

Stockholmsbörsen inledde andra halvåret uppåt. Breda OMXS-index steg 0,6 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Måndagens uppgång kom efter en oväntat låg tysk inflationssiffra och sedan marknaden positionerar om sig efter helgens första omgång i Frankrikes parlamentsval.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index steg räntekänsliga papper som fastighetsbolaget SBB, upp 7,9 procent, och molntjänstbolaget Sinch, plus 3,7 procent.

Storbankerna gick också starkt, med en uppgång för Nordea på 3,2 procent.

Intrums aktie steg 3,2 procent sedan det finansiellt pressade inkassobolaget uppgett att man har dragit in 7,2 miljarder kronor i nettolikvid på försäljning av delar av sin investeringsportfölj.

Lättnadens suck

Investerare i hela Europa drog en första lättnadens suck över att ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) i Frankrike inte ser ut att få egen majoritet i nyvalet till parlamentet. Parisbörsens CAC40-index inledde uppåt med nästan 3 procent, men uppgången hade vid stängning dämpats till plus 1,4 procent.

Även index på London- och Frankfurtbörsen steg, om än mindre än i Paris.

På valutamarknaden lyfte den nedtryckta euron mot dollarn medan gapet mellan franska och tyska obligationsräntor föll tillbaka.

ANNONS

En oväntat låg tysk inflation i juni enligt preliminära siffror bidrog till den positiva stämningen.

Statsfinansiella problem

Inför den första omgången i det franska parlamentsvalet i söndags har euron backat och franska räntor pressats uppåt till krisnivåer på grund av en oro på marknaden för förvärrade statsfinansiella problem för landet, som redan har svårt att hantera sina stora budgetunderskott och efter valet kan få en stökig politisk situation med en mer populistiskt sinnad regering.

Den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet hålls på söndag.

OMXS-index har med måndagens uppgång stigit 8,6 procent sedan årsskiftet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS