News55

Storbanken: Så många tusenlappar tappar hushållen per månad

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 24 maj 2023

Sveriges BNP väntas minska i år och först år 2025 kan vi vänta oss en återhämtning för svensk tillväxt. Det spår Handelsbanken i en ny konjunkturrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi kan räkna med ännu ett ekonomiskt tufft år, rapporterar Handelsbanken. Stigande räntor och hög inflation som pressar reallönerna försvagar hushållens köpkraft, och den kommer att fortsätta minska enligt storbanken.

– Efter normala levnadskostnader har en familj enligt vårt räkneexempel kvar 9 000 kronor mindre per månad. Det betyder alltså mindre pengar till sparande och konsumtion, säger bankens chefsekonom Christina Nyman.

– Å andra sidan ökar lönerna snabbare, pristrycket lättar och de rörliga boräntorna vänder så småningom ner igen. Därför ser vi inte framför oss ett konsumtionsstup.

I takt med att lågkonjunkturen fördjupas kommer även efterfrågan på arbetsmarknaden att minska, med en ökad arbetslöshet som följd. Nyman tror dock att många företag kommer att ha kvar sin personal för att inte hamna i samma situation som efter pandemin.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS