News55

Storbankernas vapen för att behålla kunderna - en blankett

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 30 maj 2018

En ny, byråkratisk procedur gör det svårare att dumpa sin gamla bolånebank, skriver Expressens Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

Allt handlar om en papperslapp, trots de digitala tiderna. Sedan amorteringskravet infördes har bankerna börjat kräva en ifylld blankett från bolånekundernas gamla bank då de vill byta långivare, skriver Dina pengar.

Blanketten fylls i manuellt

Blanketten har tagits fram av bankernas branschorganisation Bankföreningen efter att amorteringskravet skärptes. Den är till för att ge den nya banken information om hur kunden betalat av på sitt lån, så att de gamla villkoren och amorteringarna även ska kunna gälla hos den nya långivaren. Trots att det inte alls är säkert att gamla lån som flyttas blir amorteringsfria, enligt Dina pengar.

Men papperslappen måste alltså fyllas i manuellt av den gamla banken. Någon digitaliserad rutin finns inte, och kunder och låneförmedlare får känslan av att bankerna använder den för att förhala bytet.

– Jag ser egentligen ingen annan anledning till att den finns. Genom det här förfarandet får banken en flaggning att nu är det något som händer, nu håller en kund på att lämna. Processen skulle kunna digitaliseras, men banken har inga incitament att lägga resurser på det, säger Pontus Holgersson, vd för förmedlaren Consector till Dina pengar.

Kritiker misstänker rädsla för konkurrens

Därför får bankernas nya rutin kritik. Ett fult sätt att försöka behålla kunder när det kommer nya aktörer, enligt kritikerna.

– Storbankerna vill inte tappa kunder, särskilt inte nu när vi ser att så många nya aktörer rönt så stort intresse för sina erbjudanden. Vi har fått ett kraftigt antal ökat frågor kring de nya aktörerna, säger Christoffer Cederskiöld, ansvarig för MittBolån till Dina pengar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS